Ružić: Centralni registar stanovništva od 1. septembra 2020.

104

BEOGRAD – Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić izjavio je danas da se očekuje da Centralni registar stanovništva, u tehničko-tehnološkom smislu, počne da funkcioniše do 1. septembra 2020. godine.

Ružić je na konferenciji „Digital 2019“ podsetio na to da je Zakon o centralnom registru stanovništva, koji će na jednom mestu povezati i objediniti podatke o građanima iz 13 različitih službenih evidencija, već usvojen u parlamentu, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

„To će biti veliki iskorak u odnosu javne uprave prema građanima“, ocenio je on, uz napomenu da je već uspostavljen elektronski registar matičnih knjiga.

Ministar je podvukao da je ulaganje u digitalizaciju apsolutno isplativo i to ne samo za pojedince, već i za državu i njenu ekonomiju, navodeći da se IT sektor najbrže razvija od svih grana industrije i već sada bitno utiče na povećanje BDP-a i stvara nova radna mesta.

Javna uprava, kako je predočio, mora da prati moderne tokove razvoja i da se upotrebom savremenih tehnologija digitalno transformiše ako želi da bude na usluzi građanima i privredi, a ne da bude njihov kamen spoticanja.

Prema njegovim rečima, jedan od prioriteta resornog ministarstva u procesu reforme javne uprave jeste regulisanje pravnog okvira i podsticanje razvoja elektronske uprave u Srbiji.

On je podsetio na to da je u prethodnom periodu doneto više zakona koji regulišu tu oblast, a sada se radi i na programu razvoja elektronske uprave u Srbiji za period od 2019. do 2022. godine, čime se određuje njen dalji put.

Ministar je precizirao da su ciljevi tog programa razvoj infrastrukture i obezbeđivanje interoperabilnosti, unapređenje pravne sigurnosti u korišćenju eUprave, povećanje dostupnosti elektronske uprave građanima i privredi kroz unapređenje korisničkih servisa i otvorenih podataka.

Ružić je poručio da se neće odustati od toga da državni organi moraju da poštuju principe transparentnosti i odgovornosti.

„To potvrđuje podatak da je, prema rezultatima prošlogodišnjeg istraživanja ‘Regionalni indeks otvorenosti’, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave označeno sa indeksom otvorenosti od 80 odsto i tako proglašeno najotvorenijom institucijom u regionu“, zaključio je on.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...