Stefanović: Zavod za statistiku menja metodologiju obračuna po volji vlasti

179

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović ocenio je da se Republički zavod za statistiku „pridružio dugoj listi institucija koje su uništene u poslednjih sedam godina“ i da menja metodologiju obračuna ključnih ekonomskih pokazatelja po volji vlasti.

„Danas Zavod za statistiku sve više objavljujuje ekonomske podatke koji su u suprotnosti sa realnim životom u Srbiji i tako sve više liči na Pink. Miladin Kovačević, koji je na funkciju direktora došao sa mesta potpredsednika SDP-a, nikako da shvati da direktor Zavoda za statistiku nije politička, već stručna pozicija“, naveo je Stefanović u saopštenju.

On je reagovao na izjavu Miladina Kovačevića da Zavod ne šminka podatke, kako je nedavno tvrdio Borko Stefanović.

„Od kada je imenovan na funkciju direktora, Kovačević konstantno menja metodologiju obračuna ključnih ekonomskih pokazatelja kako bi rezultat išao u korist vlasti, bilo da se radi o direktnim stranim investicijama, broju zaposlenih, stopi nezaposlenosti, prosečnoj plati ili visini BDP-a“, naveo je Stefanović.

Dodao je da bi Zavod, kako bi javnost znala kakva je stvarna ekonomska pozicija Srbije, morao da objavljuje uporedive podatke, kao na primer, kolika bi bila stopa nezaposlenosti da se primenjuje metodologija koja je primenjivana pre dolaska SNS-a na vlast.

„Takođe, zvanična statistika mora da objavi i kolika bi danas bila stopa nezaposlenosti da Srbiju u poslednjih sedam godina nije napustilo nekoliko stotina hiljada radno sposobnih gradjana. Tek promenom vlasti i smenom Miladina Kovačevića dobićemo realne parametre koji će pokazati koliki je stepen propadanja srpske ekonomije“, istakao je Stefanović.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...