Žuti prsluci, posle pauze, ponovo na ulicama Francuske

64

Francuski građanski pokret Žuti prluci u subotu nastavlja proteste protiv državne politike posle letnje pauze, preneli su tamošnji mediji.

List Figaro ocenio je da će današnji skup biti test za apolitički pokret koji je počeo proteste u novembru prošle godine.

Skupovi su najavljeni u Parizu, Bordou i Monpeljeu.

Gradske vlasti Pariza su kao i za prethodne demonstrancije zabranile skupove u aveniji Jelijsejskih polja, oko vladinih institucija i u blizini katedral Notr Dam.

Vlasti glavnog grada Francuske su takođe najavile raspoređivanje dodatnih snaga bezbezdnosti.

Apolitički pokret „Žuti prsluci“, koji je spontano nastao na društvenim mrežama, počeo je da organizuje demonstracije širom Francuske zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo.

Protest se kasnije pretvorio u opšti izraz nezavodoljstva građana prema politici predsednika Emanuela Makrona, za kojeg tvrde da favorizuje bogataše i velike kompanije.

Makron je sa svoje strane organizovao veliku debatu sa lokalnim zvaničnicima i građanima širom zemlje, a krajem aprila je predložio nekoliko mera, među kojima su smanjenja poreza.

Žuti prsluci nisu zadovoljni tim merama i kasnije su nastavili proteste, na kojima se vremenom okupljao sve manji broj ljdui. Mnogi protesti, koji se obično održavaju subotom, završavali su nasiljem i sukobom sa policijom.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...