Predsednik: Srbija će „u se i u svoje kljuse“

99

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se neke zemlje u našem okruženju „ozbiljno“ naoružavaju, a da je suština pozicije Srbije, kao vojno neutralne zemlje, „u se i u svoje kljuse“.

On je na privremenom poligonu Titel, gde je prisustvovao združenoj taktičkoj vežbi Vojske Srbije s bojevim gađanjem „Begej 2019“, kazao da su do „1 sat iza ponoći“ vođeni „iscrpljujući“ razgovori sa predstavnicima Centralne vojne komisije Kine koji su u poseti Srbiji, oko snaženja naših odbrambenih snaga.

„NATO deli poklone nekima u našem okruženju, nama su prebacivali zbog donacije BRDM-ova iz Rusije a oni planiraju da isporuče 60 oklopnih ‘bredlija’ i 220 MRAP-ova, to su odlična izviđačka vozila za transport vojnika. Ljudi se ozbiljno naoružavaju ali biće i Vojska Srbije sve jača, snažićemo sve rodove naše vojske“, kazao je Vučić.

Upitan kako ocenjuje snagu Hrvatske vojske, Vučić je kazao da ima „slabih tačaka“ ali i da je proporcionalno broju stanovnika, reč o armiji „za respekt“.

„Nemamo ništa protiv da Hrvatska ima izuzetno jaku armiju, imaju ljude u Ministarstvu odbrane i vojsci koji su profesionalci i koji na ozbiljan način planiraju modernizaciju svojih oružanih snaga“, rekao je predsednik Srbije.

Govoreći o stanju u Ratnom vazduhoplovstvu i protivvazduhoplovnoj odbrani, Vučić je rekao da će za pet meseci RV i PVO stajati „bolje nego mnoge zemlje u okruženju“, posebno kada budu nabavljene nove rakete vazduh-vazduh za lovačku avijaciju.

„Do decembra ćemo imati i prvi bombarder Orao sa potpuno novom opremom i mogućnošću dejstva noću a važno je i da naše MiG-ove 29 opremimo najboljim radarskim sistemima, da ih oplemenimo raketama vazduh-vazduh a prvi put će od naredne godine imati i rakete vazduh-zemlja za dejstvo po neprijateljskoj teritoriji ili našoj teritoriji koja je zauzeta“, kazao je Vučić.

Upitan za jačanje sistema PVO, posebno kada je reč o vojnoj saradnji sa Kinom, Vučić je rekao da ne može mnogo da govori o tome ali i dodao da „ne treba brinuti za budućnost Srbije po tom pitanju“.

On je izrazio zahvalnost Kini na novoj donaciji Vojsci Srbije, o kojoj je danas potpisan ugovor po kome je VS dobila oko 40 sredstava, od čamaca i motornih sanki za brdsko-planinske jedinice, do tegljača, kamiona i građevinskih mašina.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...