Mihajlović: U Zemunu gradimo novi centar za srpsku železnicu

171

BEOGRAD – Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas da je izgradnja i modernizacija Tehničko-putničke stanice Zemun izuzetno važan projekat za železnice Srbije jer će nova stanica doprineti da se brže, bolje i efikasnije održavaju vozovi.

Mihajlovićeva je, na otvaranju radova za izgradnju te stanice, rekla da se do pre četiri-pet godina o železnici govorilo sa nostalgijom i setom, dok su danas one strateški važne za Srbiju.

„Do kraja 2020. godine rekonstruisaćemo 800 kilometara pruga, gradimo brzu prugu Beograd-Budimpešta, uložili smo do sada 200 miliona evra u nove vozove, a planirano je ulaganje još 100 miliona“, rekla je ona.

Dodala je da je „cilj da građani požele da uđu u nove vozove i koriste železnicu“.

Mihajlovićeva je, kako se navodi, zahvalila opštini Zemun, „jer bez učešća lokalnih samouprava ovakvi projekti ne mogu da se realizuju“, a direktore železničkih preduzeća pozvala je da budu još efikasniji.

„Država daje novac, milijarde evra se ulažu u železnički saobraćaj, ulažemo u ljude i opremu, ali isto tako želimo da svaka železnička stanica bude jednako moderna kao i vozovi koji njima saobraćaju“, kazala je ona.

Direktor „Srbija voza“ Jugoslav Jović rekao je da se ovaj projekat realizuje zahvaljujući pomoći i inicijativi resornog ministarstva i da je uz podršku Vlade Srbije obezbeđen kredit od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u vrednosti od 52 miliona evra.

„Projekat koji danas započinjemo vredan je 52 miliona evra, a rok za završetak radova je 27 meseci“, rekao je Jović.

Predsednik opštine Zemun Dejana Matića istakao je da će ovim projektom Zemun biti upisan na mapu saobraćajne infrastrukture države.

„Pored toga, u Zemunu gradimo i pristan za međunarodne brodove, a naredne godine, kako smo i obećali, građani Batajnice dobiće petlju i priključenje na obilaznicu oko Beograda“, rekao je Matić.

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...