Banke sve obazrivije daju kredite, izvršitelji “više nego revnosni”

227

Građani i privreda Srbije zadužuju se više, a svoje obaveze ispunjavaju redovnije. Poslednju godinu broj kredita se povećao za 42.000. Istovremeno, te finansijske obaveze se ispunjavaju sve redovnije, prenosi portal 021.rs.

Tokom meseca avgusta je tako zaduženost građana, privrede i preduzetnika ukupno bila 5,1 odsto. Pre godinu iznosila je nešto više – 5,8 odsto.

Za poboljšanu ažurnost „zaslužni“ su sudski izvršitelji, ali i to što je više novoodobrenih pozajmica, kao i to što su banke postale obazrivije kod odobravanja ugovora o kreditu.

Ukupno kreditno zaduženje u Srbiji iznosi 2.455,37 milijardi dinara. Od toga najviše duguju kompanije – 1.389,68 milijardi. Građani treba da u narednom periodu vrate 1.014,71 milijardi, a preduzetnici 50,97. Pre godinu pravna lica su bila u kašnjenju plaćanja 7,5 odsto, a sada su 6,6. Za preduzetnike to je prošle godine bilo 6,9 odsto, a ovog avgusta su se malo popravili – na 6,7 odsto.

Te kategorije padaju u docnju kada ne ispune obaveze 15 dana od datuma dospeća rate. Za građane je kašnjenje postavljeno mnogo fleksibilnije: njima treba 60 dana od dospelosti rate, da bi zvanično kasnili. U toj kategoriji docnja je u avgustu 2018. bila 3,7 odsto, a istog meseca 2019. iznosila je 3,11.

O razlozima ažurnosti, a i činjenici da se docnja smanjuje, predsednik Udruženja „Efektiva“ Dejan Gavrilović objasnio je za Dnevnik da je najveća „zasluga“ izvršitelja.

„Sudski izvršitelji su i više nego revnosni. Građani znaju da će im zakucati na vrata i pleniti stan i stvari, ukoliko kasne. Zato se trude da obaveze ispune na vreme. Ukoliko je kućni budžet premali za sve što mora da se plati, balansira se. Tako se jednog meseca izmire obaveze za kredit, a odloži se plaćanje komunalija, a sledećeg se redosled menja. Posebno o redovnom izmirivanju rata vode računa oni koji otplaćuju stambene kredite, da ne bi zbog docnje završili na ulici. To se kod nas lako dešava“, navodi Gavrilović.

On napominje da je smanjenju docnje doprinelo i to što su banke postale obazrivije kod odobravanja kredita, finansijska sposobnost svakoga ponaosob se dobro meri.

Ažurnijoj naplati doprinosi i to što je dosta novih kredita koji su odobreni ove godine. Klijenti obično u docnju ne padaju tokom prve dve godine otplate, posebno kod stambenih pozajmica. Problemi obično nastaju tek kasnije.

Na kraju, za ažurnije ispunjavanje obaveze zaslužni su i sami građani: sve je manje onih koji su spremni da se zaduže maksimalno koliko mogu, a sve više klijenata banaka uzima onoliko novca koliko im je potrebno.

 

Izvor 021.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...