Danas se donosi konačna odluka o minimalcu, obećan rast od bar 10 odsto

271

Resorni ministri Siniša Mali i Zoran Đorđević danas će saopštiti konačnu odluku o povećanju „minimalca“ koja će važiti za narednu godinu. U 12 sati Socijalno-ekonomski savet će održati konferenciju kojoj će prisustvovati i ministri finansija i rada i socijalne politike, piše Blic.

Prošle nedelje ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će minimalna cena rada biti povećana bar za 10 odsto i da će država u većoj meri ispuniti zahteve zaposlenih, odnosno sindikata, nego poslodavaca.

On je rekao i da će povećanje minimalne zarade za 2020. godinu biti dvocifreno, iako, prema njegovim rečima, nema ekonomskog opravdanja da se ona uveća za više od pet-šest odsto.

„Svima je cilj da zadržimo tek ostvarenu finansijsku stabilnost“, rekao je Mali i podsetio da su prošle godine povećane kako minimalna cena rada, tako i plate i penzije, i da se i ove godine govori o tome.

Đorđević: Lako je reći da minimalac treba da bude 36.000 dinara, ali koliko će to koštati državu

Ako bi minimalna cena rada, koja sada iznosi 27.400 dinara, bila povećana za 10 odsto ona bi iznosila 30.140 dinara.

Poslodavci nude povećanje od šest do 10 odsto, dok sindikati traže rast od oko 24,5 odsto, što znači da bi minimalac trebalo da bude 33.700 dinara.

U Srbiji minimalnu zaradu prima oko 350.000 ljudi.

Rast od 6 do 10 odsto

Minimalna cena rada utvrđuje se po radnom času bez poreza i doprinosa za kalendarsku godinu najkasnije do 15. septembra tekuće godine, a primenjuje se od 1. januara naredne godine.

Pogledajte i tačnu računicu koliko će veće biti plate za 500.000 zaposlenih u javnom sektoru, kao i koliko povećanje može da očekuje 60.000 medicinskih sestara.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...