Kako će OEBS pratiti izbore u Srbiji?

142

Na koji način će OEBS pratiti izbore koji će biti održani na proleće, još nije do kraja jasno, izveštava N1.

Šef vladine radne grupe za izborne uslove Nebojša Stefanović kaže da će OEBS sam odlučiti o tipu misije. Za stranke koje je su već odlučile da bojkotuju izbore, dolazak OEBS-a neće ništa promenti.

Da li jedan poziv može da promeni listu učesnika na predstojećim izborima? Za deo opozicije korak u dobrom pravcu bio bi ukoliko bi Vlada uputila poziv posmatračkoj misiji OEBS-a da šest mesci pre izbora nadzire izborne uslove. Nebojša Stefanović, zadužen za primene preporuka OEBS-a, kaže da misija koja prati procese u Srbiji već postoji.

„Naravno, oni odlučuju o tipu misije koju šalju i načinu praćenja izbora, ali to je njihova interna odluka. Ono što mi hoćemo je da zajedno sa OEBS-om radimo. Hoćemo da razgovaramo sa svima koji kažu da, želimo da unapredimo izborni proces i koji nude konkretna rešenja“, kaže šef vladine radne grupe za izborne uslove Nebojša Stefanović.

Da li dolazak posmatračke misije OEBS-a znači da vlast pravi ustupke opoziciji? Nikako, odgovara premijerka i navodi da je Vlada Srbije od 2017. u kontaktu sa ODIHR, odnosno Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a.

„Dakle, ako pričamo o tome da smo radili nešto pod međunarodnim pritiskom, apsolutno nije istina. 2017. je godina u kojoj smo ušli u program sa ODIHR, tada još nije bilo govora o izborima, tako da je tu namera. Ne radimo u interesu opozicije, radimo u interesu građana. Kada se ti interesi poklapaju, onda očigledno radimo i u interesu opozicije“, kaže premijerka Ana Brnabić.

Da li dolazak posmatračke misije OEBS-a može da promeni odluku stranaka koje su već najavile bojkot?

„Kratak odgovor na vaše pitanje je ne. Bilo kakvo dozivanje OEBS-a sada ne može da promeni odluku Narodne stranke, ne samo što je to kasno za proletnje izbore, nego zato što je uloga OEBS-a da nadgleda regularnost izbora, a ne da ih obezbedi. U Srbiji nema šta da se nadgleda, u Srbiji odavno nema izbora, u Srbiji su izbori ili namešteni ili kupljeni ili ucenjeni. Tu nema šta da se nadgleda“, smatra Zdravko Ponoš iz Narodne stranke.

Novinar Božidar Andrejić skeptičan je kada je reč o dometima misije OEBS.

„Poštujem te međunardne organizcije, ali može često da se pojavi kao nekakvo zamagljivanje da smo mahnuli da je sve u redu, a da nismo toliko čvrsti u tom praćenju predizborne situacije“, rekao je Andrejić.

U Narodnoj stranci u ovomo trenutku ne vide ništa što bi ih navelo da promene odluku i izađu na izbore na proleće. Za neke sledeće izbore, navode, biće potrebni pregovori vlasti i opozicije, čvrst dogovor i garancije za sprovođenje takvog dogovora. Do takvog nekog dogovora, bojkot ostaje na snazi.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...