Predsednica EK: Zapadni Balkan što bliži EU “u žiži prioriteta”

121

Izabrana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da će veoma dobri odnosi i snažna saradnja sa zemljama Zapadnog Balkana biti u žiži prioriteta tokom njenog predsedavanja EK, prenosi Danas.

Predstavljajući nove evropske komesare i među njima i Mađara Lajoša Tročanjija zaduženog za resor proširenja EU, Ursula fon der Lajen je podvukla da je Mađarska zemlja koja, isto kao i ona, „ima jasan cilj da je Zapadni Balkan veoma važan“ i da će „poraditi na tome da bude što bliži Evropskoj uniji“.

Ona je time odgovorila na pitanje novinara čime se rukovodila da za komesara za proširenje naimenuje Tročanjija, bivšeg ministra pravde Mađarske, zemlje koja je isto kao i zapadnobalkanske zemlje suočena s problemima vladavine prava.

„Želim veoma dobre odnose i snažnu saradnju sa zapadnobalkanskim zemljama i to će biti u žiži mojih prioriteta tokom predsedavanja Evropskom komisijom“, rekla je Fon der Lajen.

Zamoljena da kaže koju zemlju Zapadnog Balkana ima u vidu kao novog člana EU, predsednica EK je objasnila da to „zavisi od zemlje koja napreduje ka Evropi“.

Jer, predočila je ona, ta zemlja „mora steći iste vrednosti i temeljna pravila koja se neće promeniti i sve zemlje moraju dokazati i raditi da ispune iste uslove, sposobnost kao članice Unije“.

„A za to nema redosleda među njima, već zavisi od njihovog uspeha na tom putu“, dodala je ona.

Ursula fon der Lajen je podvukla da će bitnu ulogu u politici EU kad je reč o prijemu novih članica i odnosima sa zemljama susedstva EU imati novi potpredsednik EK i visoki predstavnik za bezbednosnu i spoljnu politiku Žozep Borel.

Takođe je navela da u resoru proširenja i susedstva nema nikakve suštinske promene i da ciljevi ostaju isti iako je u samom nazivu resora to sažeto u „susedstvo i proširenje“.

Izvor Danas Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...