Velika akcija hapšenja u Srbiji zbog koruptivnih krivičnih dela

561

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili više koruptivnih krivičnih dela, policija je u Novom Sadu uhapsila osam osoba, dok se za jednom osobom traga, javlja RTS.

Odgovorno lice firme „Tornado Šped“ iz Subotice, osumnjičeni Ž. O. (1971), uhapšen je zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, poreska utaja i pranje novca.

Zbog postojanja osnova sumnje da su pomogli u izvršenju krivičnih dela zloupotreba položaja službenog lica i pranje novca, uhapšeni su i B. G. (1980), radnica „Tornado Špeda“, kao i J. Ž. (1976), S. Š. (1975), P. P. (1969), O. Č. (1961) otkupljivači voća i povrća, dok je I. M. (1974), fitosanitarni inspektor uhapšena zbog zloupotrebe službenog položaja, a R. Đ. (1959), radnik JKP Čistoća i Zelenilo Subotica uhapšen je zbog krivičnog dela falsifikovanje službene isprave.

Sumnja se da su Ž. O. sa B. G., J. Ž., S. Š., P. P., O. Č., organizovao uvoz i transport voća iz Grčke, a zatim, suprotno Sporazumu o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Ruske Federacije, organizovao izvoz tog voća u Rusiju, praveći fiktivnu dokumentaciju da voće vodi poreklo od srpskih proizvođača.

Kako se sumnja, Ž. O. je sa računa firme „Tornado Šped“ uplaćivao novac na račun poljoprivrednih proizvođača, za veću količinu voća od one koja je realno isporučena, a oni su potom novac vraćali Ž. O. i drugim poljoprivrednim otkupljivačima.

Sumnja se da je na ovaj način osumnjičeni Ž. O. pribavio protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 24.706.403 dinara i izvršio poresku utaju u od 11.892.399 dinara.

I. M. i R. Đ. se sumnjiče da su pomogli Ž. O. u falsifikovanju dokumentacije i omogućili mu da proda nektarine, vraćene iz Rusije, koje je po rešenju Fitosanitarne inspekcije trebalo da budu uništene zbog neispravnosti.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Krivičnom prijavom je obuhvaćen i četrdesettrogodišnji muškarac, otkupljivač voća i povrća, za kojim se intenzivno traga.

Takođe, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca, po nalogu nadležnog tužilaštva biće podneta krivična prijava i protiv 25 poljoprivrednih proizvođača.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...