Vlada odlučila, evo koliko će iznositi minimalac

1.473

Vlada Srbije donela konačnu odluku – minimalna zarada od naredne godine biće povećana sa 153 na 172 dinara po satu. To je povećanje od 11,1 odsto u odnosu na ovogodišnji minimalac, piše Blic.

„Ovo je najveće povećanje zarade ikada u Srbiji“, rekao je ministar finansija Siniša Mali posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta.

Poslodavci su, podsetimo, nudili povećanje od šest do 10 odsto, dok su sindikati tražili rast od oko 24,5 odsto, odnosno minimalac od 33.700 dinara.

Danas se donosi konačna odluka o minimalcu, obećan rast od bar 10 odsto

Ministar finansija Siniša Mali najavio je i povećanje neoporezivog dela zarade sa 15.300 na 16.300 dinara.

On je, takođe, istakao da će plate u javnim preduzećima od 1. januara 2020. godine biti povećane za 5 odsto.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović, rekao je da ovo jeste kvalitetno povećanje minimalca, ali da sindikalci nisu zadovoljni jer je ranije dogovoreno da će minimalna zarada u sledećoj godini dostići nivo minimalne potrošačke korpe, što ovakvim povećanjem nije moguće.

Zoran Stojiljković, predsednik UGS Nezavisnost, naveo je da „minimalac“ nije nikakav kompromis, već maksimalni politički ustupak koji je Vlada spremna da da.

„Mislim da smo mogli više, a Vlada treba da kaže rokove u kojima će nešto da sprovede“, rekao je Stojiljković, misleći na obećanje da će minimalna zarada biti izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom u 2020. godini.

 

„Sa ovim vladinim predlogom smo se složili, jer je Vlada donela i dodatne olakšice za privredu“, naveo je on.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...