Digitalni udžbenici važe samo 380 dana, evo šta se dešava posle isteka tog roka

105

Digitalni nastavni dodatak, koji se u školama koje su informatički opremljene, koristi uz klasični udžbenik, ima rok važenja od 380 dana.

Posle isteka roka, materijal u digitalnom obliku ne može da se koristi.

Kako je za Novosti ispričala Daniela K, mama učenika petog razreda, u školi nisu dobili objašnjenje zašto je ograničeno vreme korišćenja udžbenika. Preporučeno im je da se obrate izdavaču.

„Ukoliko dete hoće da se podseti neke lekcije, obnovi gradivo, recimo, u šestom razredu, to neće moći da učini. Kodovi su sadržani u udžbeniku i radnim sveskama za određene predmete. U našoj školi su elektronske knjige iz srpskog jezika, matematike, biologije, geografije, tehničkog i muzičkog i tako će biti do kraja osnovnog obrazovanja. To znači da deca neće moći da koriste elektronski dodatak za pripreme male mature, već će morati da kupe novo izdanje“, navodi ona.

Takođe, knjigu neće moći niko da nasledi, već svake godine mora da se kupuje nova. U najvećoj izdavačkoj kući kažu za Novosti da oni samo poštuju regulativu.

„Svetski standardi propisuju da digitalni udžbenici mogu da se koriste samo u određenom periodu. Odabran je period od 380 dana pošto obuhvata celu školsku godinu, raspust i početak naredne školske godine, kako bi deca imala priliku da se podsete gradiva. Posle toga, digitalni dodatak se ne može koristiti“, objašnjava Gordana Knežević Orlić, direktorka Izdavačke kuće „Klet“.

Da bi mogle da uvedu digitalne udžbenike, škole moraju imati i specijalizovane učionice. Nastavnici u osnovnim školama prošli su posebnu obuku za rad sa elektronskim udžbenicima, dobili su računar, projektor i pristup internetu.

Ovakav vid nastave počeo je prošle godine u prvom i petom razredu, a ove je nastavljen u drugom i šestom.

Izvor Večernje novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...