Hiljadu nestručnih nastavnika učilo 27.000 osnovaca, u ovom gradu je najgora situacija

175

BEOGRAD – U Srbiji je prošle godine bilo 1.000 nestručnih nastavnika i oni su učili oko 27.000 osnovaca, podaci su Ministarstva prosvete koje prenose „Novosti“.

Da bi rešili problem nedostatka stručnih nastavnika pojedinih predmeta, Ministrastvo sprema konkurs za stipendiranje studenata druge i treće godine fizike, matematike, informatike, srpskog, engleskog i nemačkog jezika i književnosti koji su zainteresovani da nakon studija rade u školi.

Ministarstvo prosvete želi da kroz stipendije od 12.000 dinara mesečno ukaže studentima na značaj nastavničke profesije.

Navedene predmete, kako list navodi, u nekim školama predaju prosvetari koji nemaju potrebno obrazovanje propisano pravilnicima.

Prema podacima Ministarstva prosvete, ima 457 nestručnih nastavnika matematike, 239 fizike, 109 nastavnika informatike, 133 nastavnika nemačkog i 48 engleskog jezika, , pišu „Novosti“.

Najlošija situacija bila je u Zrenjaninu, a najbolja u Kragujevcu.

Precizni podaci, kako se navodi, biće dostupni kada se uspostavi jedinstven informacioni sistem u prosveti.

Ministarstvo je radi potpunijeg sagledavanja ovog problema zatražilo podatke od škola o nastavnicima koji predaju te predmete, a koji po važećem pravilniku nemaju potrebne kvalifikacije.

„Iako su to uglavnom nastavnci koji su angažovani na određeno vreme i koji su često na zameni u osnovnim školama, namera nam je da sagledamo sve aspekte i da početkom naredne godine organizujemo prve obuke, tj. kratke cikluse u saradnji sa matičnim fakultetima i univerzitetima i to iz oblasti matematike i fizike za koje prema prvim podacima postoji najveća potreba“, rekli su Novostima sagovornici iz Ministarstva.

Izvor Večernje novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...