Premijer Hrvatske: Vulinovih 11 nenajavljenih ne može ući i tačka!

182

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ponovo je u četvrtak opovrgao tvrdnje iz Beograda da je delegacija Vojske Srbije koja je prošle subote pokušala da uđe u Hrvatsku bila najavljena i za ceo događaj ponovo rekao da je pokušaj provokacije, javlja N1.

„Vulinovih 11 ne može ući ako nisu bili najavljeni po propisu. I tačka. Ne dopuštamo provokacije. To je suština“, kazao je Plenković na početku vladine sednice.

Hrvatska i srpska ministarstva spoljnih poslova poslednjih dana su imala protivrečne tvrdnje o tome da li je delegacija srpske vojske, koja je nameravala da dođe do Jasenovca, bila najavljena ili ne.

Plenković je ponovio da najave nije bilo. „Treba nazvati telefonom i reći ‘mi bi došli’ ili poslati diplomatsku notu. To je uobičajena praksa, to su propisi“, kazao je on.

Kako se podseća, delegaciji Vojske Srbije, koju čine starešine s Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije, zabranjen je ulazak u Hrvatsku.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je ranije da je poseta bila najavljena, a da su u prtaljagu bile zvanične uniforme što je, kako kažu, dozvoljeno i u skladu sa pravilima službe. Hrvatski carinici su na graničnom prelazu rekli da delegacija ne može da ih nosi.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je ranije ocenio da je reč o „provokaciji Vojske Srbije s ciljem izazivanja incidenta“.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je izjavila da „pokušaji provokacija i izazivanja incidenata sa susedima, kako bi se skrenula pažnja s teškog unutrašnjepolitičkog stanja u Srbiji, opet pokazuju svu nazadnost i neodgovornost srpske politike“.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je ocenio, reagujući na izjave predsednice i premijera Hrvatske, da je provokacija zabrana Srbima da se pomole u Jasenovcu.

Zatim je potpredsednik Vlade Hrvatske i ministar obrane te zemlje Damir Krstičević poručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministru obrane Aleksandru Vulinu da „moraju razumeti da ovo više nije ’91 i da vojnici mogu ulaziti u Hrvatsku kad žele.“

„Prema tome, zna se kako se to radi – zahtev, prema tome odobrenje. Hrvatska je ozbiljna država, u njoj se moraju sprovoditi hrvatski zakoni i Srbija mora to znati,“ naveo je Krstičević.

Vulin je zatim izjavio da ministar Krstičević „treba da razume da ovo nije ni 1991. ni 1941. godina, i da više ne važe rasni zakoni iz Nezavisne Države Hrvatske, kada se branilo Jevrejima i Srbima da se slobodno kreću“.

„Ako hrvatska vojska poželi da u svojim uniformama ili u civilu dođe da položi vence na grob od ustaša pobijenih Srba u Šidu, biće pušteni da se pomole na grobovima mučenika i niko ih u tome neće sprečiti niti će u klanjanju žrtvama ustaškog genocida videti zlu nameru“, naveo je Vulin.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske je saopštilo da je ambasadorka Srbije u Zagrebu Mira Nikolić odbila da primi protestnu notu Hrvatske zbog „pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika Vojske Republike Srbije“ u Hrvatsku.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije (MSP) je tim povodom saopštilo da je ambasadorka Srbije u Zagrebu imala zakazan sastanak na inicijativu MSP kako bi predala protestnu notu. Kako je saopšteno, predstavnici hrvatskog ministarstva odbili su da prime notu Srbije, želeći da uruče svoju notu, koju je ambasadorka Srbije odbila da primi.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...