Brnabić: Još se rade procene o povećanje zarada u javnom sektoru

238

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se još rade procene koliko će biti povećanje zarada u javnom sektoru, ali da je izvesno da će minimalna zarada od iduće godine biti veća za 11,1 odsto.

Ona je novinarima kazala da je trend povećanja miminalne zarade poslednjih godina u Srbiji, bez obzira što sindikati nisu sasvim zadovoljni, „zapanujući“.

„U 2017. godini je minimalne zarada uvećana 10 odsto, 2018. godine 8,6 odsto, a ove godine će uvećanje biti 11,1 odsto“, kazala je premijerka.

 

Zahvalila je poslodavcima što su saglasni sa predloženim povećanjem „minimalca“ i istakla da se Vlada Srbije trudi da im poreskim merama olakša poslovanje, kao što je povećenje neoprezovanog dela zarada.

Brnabić je kazala da je svesna da konkurentnost privrede ne može da se bazira na poreskoj politici i da to nije dovoljno.

Očekuje se povećanje plata u javnom sektoru

Podsetila je da će 1. oktobra biti godinu dana od kada je uvedena olakšica jednogodišnjeg neplaćanja poreza za mlade koji prvi put osnivanju svoje firme i videće se efekti te mere, a ako se pokaže uspešno, biće proširena.

Po oceni premijerke, smanjenje poreza je u redu, ali država mora da bude konzervativna u tom postupku kako bi se sačuvala finansijska stabilnost.

Ona je kazala da se ne slaže sa ocenom da je trenutno posao u javnom sektoru primamljiviji od posla u privatnom sektoru.

„Imamo velike izazove da zadržimo kvalitetne ljude u javnom sektoru zato što imaju bolje prilike i bolja primanja u privatnom sektoru“, rekla je Brnabić i dodala da je to dobar pokazatelj ozdravljenja domaće ekonomije.

 

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...