Vučić: Neću da budem predsednik zemlje koja će imati Ameriku za neprijatelja, a vi se zapitajte….

369

PRANJANI – Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija, zbog žrtava koje je podnela u borbi protiv fašizma, nikada neće dozvoliti reviziju istorije po kojoj će srpski narod naknadno biti proglašavan za sluge fašističkih agresora.

Na obeležavanju 75. godišnjice od početka operacije spašavanja savezičkih pilota u Drugom svetskom ratu, Vučić je rekao da u svetu postoji samo četiri naroda koji su, proporcionalno broju stanovnika, platili veću cenu slobode u tom sukobu i da će Srbi zbog toga ponosno nositi svoje ime.

On je naveo da su Srbi podigli ustanak u Drugom svetskom ratu ne samo u Srbiji nego i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini a da su svoje antifašističko opredeljenje pokazali ne samo kroz borbu partizanskih jedinica širom Jugoslavije, već i aktivnostima Jugoslovenske vojske u otadžbini (JVuO) koja je i kroz misiju spasavanja savezničkih pilota iskazala svoj otpor okupatoru.

Vučić je naveo da su Srbi ponosni na činjenicu da su od početka sukoba sa nacistima uvek bili antifašistički orijentisani.

Danas je u Pranjanima obeležena 75. godišnjica Misije Halijard – evakuacije oko 500 savezničkih pilota sa improvizovanog aerodroma koje su 1944. i 1945. godine spasili pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Vučić je najavio da će Vlada Srbije izdvojiti 158.000 evra da se uredi prostor na mestu gde je u Drugom svetskom ratu bilo improvizovano letelište sa kojeg su saveznički avioni prevozili oborene pilote koje su spasili pripadnici JVuO, kako bi se to mesto pamtilo kao mesto herojstva, od velike važnosti za prijateljstvo srpskog i američkog naroda.

Obraćajući se odlazećem ambasadoru SAD Kajlu Skotu, Vučić je rekao da njihovi razgovori nisu uvek bili laki i prijatni, pre svega po pitanju Kosova, ali da su uvek bili otvoreni i zahvalio mu na svemu što je učinio na popravljanju odnosa dve zemlje.

On je rekao da Srbima u Republici Srpskoj, Krajišnicima i Srbima sa Kosova nije uvek prijatno kada se sete stava SAD u vreme jugoslovenske krize ali je poručio i Srbima da se zapitaju kako su došli u situaciju da im Amerika bude neprijatelj, posle tako veličanstvenog savezništva u svetskim ratovima.

„Jesmo li i mi negde pogrešili ili ćemo uvek biti bezgrešni? A za vas Amerikance, zapitajte se da li ste zbog svojih globalnih sukoba sa nekim drugim velikim silama žrtvovali jednog od najvećih i najlojalnijih saveznika i stali na neku drugu stranu, iz ne baš sasvim jasnih razloga“, rekao je on.

Vučić je rekao da Srbija prvi put sada ima u američkoj Vladi partnera koji želi da je sasluša po najtežim pitanjima, čak i ako se po tim pitanjima nikada ne postigne dogovor.

„Ja neću da budem predsednik zemlje koja će imati Ameriku za neprijatelja. Srbiji je bilo dosta krvi i propadanja, hoćemo posao, puteve i da živimo bolje. I zato vas molim da taj naš vapaj razumete“, rekao je on.

Američki ambasador Skot je rekao da je operacija spašavanja savezničkih pilota jedan od najsvetlijih primera hrabrosti u tom ratu jer su srpski seljaci svojom humanošću i saosećanjem pokazali heroizam bez premca, preuzimajući rizik na sebe i svoje porodice da bi pomogli saveznicima.

„SAD nikada neće zaboraviti hrabrost srpskog naroda i Srba iz Pranjana. A uveren sam da to mogu reći i u ime ovde prisutnih saveznika iz Velike Britanije, Kanade, Francuske, Italije i Poljske… Neka nam sećanje na to junaštvo posluži kao blistavi primer za budućnost. Molimo se da ratne strahote nikada više ne dodirnu tlo Srbije. Živela Srbija i srpski narod“, rekao je on.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...