Direktor Srednje škole Barajevo biće smenjen: Nije prijavio slučaj danima i nije reagovao na vreme?

618

BEOGRAD – Dobrivoje Jelić, direktor Srednje škole „Barajevo“, u kojoj su prošle nedelje dve učenice tukle svoju vršnjakinju, biće smenjen sutra, pišu beogradski mediji.

Razlog za Jelićevu smenu je navodno to što je dva dana znao za ovaj slučaj nasilja nad jednom učenicom, ali o tome nije obavestio ni školsku upravu ni Ministarstvo prosvete. On se oglasio tek u petak, kada je snimak užasnog iživljavanja dospeo u javnost.

Na snimku se vidi i čuje kako se devojčice I. O. (15) i D. I. (14) iživljavaju nad svojom vršnjakinjom A. M. (15) u beogradskom naselju Barajevo, u dvorištu škole. Napadnuta A. M. i jedna od devojčica koje su je tukle učenice su Srednje škole „Barajevo“ i idu u isto odeljenje, dok druga nasilnica pohađa srednju školu na Zvezdari.

Protiv dve nasilne učenice podneta je krivična prijava za nasilničko ponašanje po nalogu Tužilaštva za maloletnike, a one će najverovatnije biti i izbačene iz svojih škola.

Šokantno vršnjačko nasilje u Barajevu, dve devojčice šamarale vršnjakinju, a druga deca se smeju

 

„Direktor škole iz Barajeva biće smenjen jer je dva dana znao za čitav događaj, a nije reagovao. Napravio je niz propusta, u školi nema tim za borbu protiv nasilja… Sve su to razlozi za smenu“,  navodi sagovornik upućen u ovaj slučaj.

Danas će, prema rečima ministra prosvete Mladena Šarčevića, biti završen kompletan inspekcijski nadzor Ministarstva prosvete u obe škole, čije su se učenice nasilno ponašale.

„Sve se do detalja proverava i svi akteri biće adekvatno kažnjeni. Ovo je ujedno i upozorenje direktorima svih škola da moraju da prijavljuju nasilje koje se dešava među đacima u školi. Svako njihovo nepostupanje u ovakvim slučajevima povlači smenu. Mislim da se ovakve nemile scene ne dešavaju tako često kao što pojedini tvrde, ali direktori svakako moraju da vode računa šta se dešava u njihovim školama. Ipak, mislim da neku odgovornost moraju da snose i roditelji nasilne dece“,  ističe Šarčević.

Statistika u Srbiji pokazuje da je svako četvrto dete žrtva vršnjačkog nasilja. U ogromnom porastu je i nasilje na internetu, kojem je čak 60 odsto dece izloženo, govore podaci koje je nedavno objavila Mreža za decu Srbije.

Takođe, primetan je porast učešća devojčica u vršenju vršnjačkog nasilja. Psiholog Aleksandra Janković kaže da devojčice na paradoksalan način pokušavaju da se izjednače sa dečacima time što postaju preterano agresivne.

„One time pokušavaju da skrenu pažnju na sebe, to je demonstracija moći i sile i nije nešto što je nastalo preko noći. Vidite da su devojčice već dugo prilično verbalno agresivne. Uzroci toga leže u porodici, društvu, razorenom sistemu društvenih vrednosti. Imamo sveprisutnost nasilja u našem društvu i sadržajima koji se nude deci, kao što su video-igrice“,  navodi Jankovićeva.

Ona dodaje da moramo sistemski da radimo na suzbijanju agresivnog ponašanja.

„I treba naravno da se usmerimo na žrtve nasilja, jer one u celoj situaciji najgore prolaze. Roditelji te dece često poslednji saznaju da je njihovo dete žrtva nasilja. Treba poraditi na tome sa detetom da ono jasno kaže da ima problem i da se ne plaši da potraži pomoć“,  objašnjava Jankovićeva.

Izvor Telegraf
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...