Komora o protestu: Izvršitelji nezavisni od političkih struktura koje su trenutno u vlasti ili u opoziciji

73
Komora javnih izvršitelja saopštila je da su nosioci te delatnosti „nezavisni od političkih struktura koje su trenutno u vlasti ili u opoziciji u Srbiji“ i od „bilo kakvog političkog uticaja“.

Reagujući na subotnji protest „Jedan od pet miliona“ u Beogradu tokom kog je ispred sedišta Komore javnih izvršitelja rečeno da je „vlast predsednika Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke dala tom telu nadležnost da nasilno izbacuje ljude iz njihovih domova“, u Komori su podsetili da je profesija izvršitelja uvedena u pravosudni sistem Srbije „pre skoro osam godina“, a da je prvih 38 izvršitelja počelo sa radom u junu 2012. godine.

„Činjenica da Komoru javnih izvršitelja čine javni izvršitelji imenovani od strane više ministara pravde, u vreme mandata Vlada Srbije koju su u različitim periodima činili pripadnici različitih političkih stranaka, nije u bilo kakvoj vezi sa radom javnih izvršitelja. Upravo suprotno, ova činjenica pokazuje da sistem izvršenja funkcioniše i radi u korist kao države, tako i građana i privrede“, stoji u saopštenju.

Navodeći da su prilikom izvršenja u svojstvu službenih lica, izvršitelji „u više slučajeva, naročito u poslednje vreme, bili izloženi različitim vidovima napada i pritisaka, pa i nasilju“, Komora je pozvala nadležne da preduzmu mere za „nesmetani zakoniti rad izvršitelja“ i „omoguće ostvarenje prava poverilaca“ ali i da „osiguraju bezbednost rada onih kojima je država poverila taj posao“.

Subotnji protest „Jedan od pet miliona“ završen je ispred Komore javnih izvršitelja, gde je jedan od organizatora protesta Miodrag Simović kazao da je vlast predsednika Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke dala tom telu „nadležnost da nasilno izbacuje ljude iz njihovih domova“. On je podsetio na slučaj Novosađanke Slobodanke Ninić kojoj je polomljena ruka prilikom intervencije policije i vatrogasaca tokom izvršenja zbog, kako je rekao, dva neplaćene rate za kredit.

Jedan od organizatora protesta, Srđan Marković, nakon toga je odneo kofu sa krečom i mrežu i ostavio ispred ulaznih vrata sedišta Komore i poručio da će „zagipsati sva vrata javnih izvršitelja ako nastave da zloupotrebljavaju zakon“.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...