Smenjen direktor škole u Barajevu, evo šta je utvrdila prosvetna inspekcija

217

BEOGRAD – Direktora Srednje škole Barajevo Dobrovoja Jelića, čije učenice su akterke stravičnog vršnjačkog nasilja, danas je smenio ministar prosvete Mladen Šarčević.

Na osnovu svega navedenog tokom inpekcijskog nadzora stekli su se uslovi za razrešenje direktora ustanove predviđeni odredbom člana 128. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Zakon propisuje da je direktor odgovoran za zakonitost rada i za uspešno obavljanje delatnosti ustanove.

„U skladu sa Pravilnikom o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, direktor nije preduzeo odgovarajuće aktivnosti odnosno nije obavestio nadležnu školsku upravu o trećem nivou nasilja i nije sazvao Tim koji bi hitno krenuo u postupak rešavanja problema nasilja“,  saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

Šokantno vršnjačko nasilje u Barajevu, dve devojčice šamarale vršnjakinju, a druga deca se smeju

Svega nekoliko minuta pre objavljivanja zvanične odluke ministra, razgovarali smo sa Jelićem, koji je rekao da bi bio iznenađen ako bi danas dobio otkaz.

„To bi bilo iznenađenje da me smene danas. Juče je bilo objavljeno da ću biti smenjen i pre sastanka koji smo imali, a valjda treba da se otkuca zapisnik, da ga ministar pogleda, ako treba da dam još neku izjavu… „, rekao nam je direktor Jelić svega nekoliko minuta pre nego što je odluka o razrešenju zvanično objavljena.

On je dodao da sama „smena nije sporna“, ali da bi ga začudilo ako bi se to desilo danas.

“ Ministarstvu je najlakše da smeni direktora“,  smatra on.

Podsetimo, ovaj slučaj vršnjačkog nasilja uznemirio je javnost u petak, kada je na društvenim mrežama osvanuo jeziv snimak dve devojčice koje šamaraju i maltretiraju treću, znatno sitniju. Jedna od batinašica, kao i devojčica koja je pretrpela nasilje, i to ko zna koliko puta, jer je naknado objavljeno još snimaka na kojima prima šamare – učenice su Srednje škole Barajevo.

Policija je inače podnela krivične prijave protiv I. O. (15) i D. I. (14) zbog nasilničkog ponašanja jer su maltretirale A. M. (15), a nasilnicama preti i izbacivanje iz škole.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...