Sastanak Merkelove i Brnabićke: Jedna tačka neslaganja – Kosovo (FOTO)

150

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da je sa premijerkom Srbije Anom Brnabić razgovarala o Berlinskom procesu, ali i uspešnoj ekonomskoj saradnji.

Ukazala je da je oko 400 nemačkih preduzeća aktivno u Srbiji, i da u njima radi oko 60.000 zaposlenih.

„Želim izrazito da naglasim da predsednica vlade nije posvećena samo borbi protiv nezaposlenosti i rastu ekonomije Srbije, nego i digitalizaciji i digitalnoj transformaciji“, rekla je Merkelova dodajući da Srbija u tome prednjači.

To je, ističe, važan signal mladima i investicija u budućnost, jer je upravo među njima velika nezaposlenost. Srbija je primer i za druge evropske zemlje, ukazala je kancelarka.

Ana Brnabić je rekla da je cilj njene posete Berlinu da odnosi sa SR Nemačkom budu što bolji i da se u budućnosti još više razvijaju.

„Ako bi me pitali da nekako zaključim o čemu smo pričali i šta je bilo najvažnije, to je ekonomija i jačanje ekonomskih odnosa, evropski put Srbije i evrointegracije – dokle smo došli i šta još treba da uradimo i kako da ih ubrzamo, što je svakako važno i za ceo Zapadni Balkan. Treća stvar je regionalna stabilnost i saradnja. Nema jake i stabilne Srbije i EU integracija bez bezbednog i stabilnog Balkana“, rekla je Brnabićeva i dodala da je bilo reči i o Kosovu i Metohiji.

Premijerka Brnabić je iznela podatke o trgovinskoj razmeni dve zemlje koja je dostigla gotovo pet milijardi evra, s tim što deficit na srpskoj strani dostiže gotovo milijardu.

„Ohrabrujuće je to da u sferi usluga gde je razmena 855 miliona Srbija ima suficit od 255 miliona što pokazuje da Nemačka pomaže Srbiji tamo gde je Srbija najkonkurentnija“, rekla je Ana Brnabić.

Brnabićeva je rekla da je Kosovo jedina tačka nerazumevanja između Beograda i Berlina, ali i da je Nemačka jedan od naših najvažnijih partnera.

„Koliko god se ponekad ne slagali, najvažnije mi je da razgovaramo, čujemo mišljenje i savet i vidimo da li zajedno možemo da približimo stavove i dođemo do dugoročnog i održivog rešenja. Bez istorijskog pomirenja Srba i Albanaca neće biti drugačije budućnosti za Balkan“, rekla je Brnabićeva.

Angela Merkel je navela da bi trebalo nastaviti proces rešavanja problema Kosova i Metohije i dodatno ga unaprediti, kako bi bilo postignuto rešenje.

Dodaje da ne može ništa reći u vezi sa informacijama koje su se pojavile da bi Nemačka i Francuska mogle da imenuju specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

„Što se tiče specijalnog izlasanika ne mogu ništa reći, mogu samo da kažem da su Nemačka i Francuska pokušavale i da i dalje pokušavaju da se kontakti ponovo pokrenu, kako bi se nastavio dijalog Beograda i Prištine i kako bi se se nešto uradilo po pitanju taksi kako bi se trgovina mogla odvijati na odgovarajući način“, poručila je nemačka kancelarka.

Podseća da je dijalog prekinut nakon uvođenja prištinskih taksi i ističe da će se o nastavku dijaloga ponovo razgovarati nakon kosovskih izbora.

„Do sada nije bilo moguće uspostaviti dijalog između Beograda i Prištine budući da takse predstavljaju veliku prpreku i otežavajuću okolnost. Vratićemo se tom pitanju kada se završe izbori na Kosovu i Metohiji“, ukazala je Merkelova.

Poručila je da će Nemačka kao partner i dalje podržavati razvoj Srbije i jačanje nemačko-srpskih odnosa i saradnje.

Na kraju konferencije premijerka je nemačkoj kancelarki uputila poziv da poseti Srbiju.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...