Afera o trgovini oružjem: BIRN objavio nove podatke

216

Balkanska istraživačka mreža – BIRN objavila je nove podatke u slučaju povezanosti Branka Stefanovića, oca aktuelnog ministra policije Nebojše Stefanovića, sa prodajom oružja fabrike „Krušik“, izveštava N1.

BIRN, nakon analize više ugovora, piše da je GIM sa „Krušikom“ sklopio posao vredan skoro 43 miliona dolara i da je ta kompanija, koja se dovodi u vezu sa Brankom Stefanovićem, kupovala naoružanje po povlašćenim cenama u odnosu na državni SDPR.

Ministar policije još jednom je negirao takve tvrdnje. Na adresi na kojoj je GIM zvanično registrovan, TV N1 zatekla je privatan stan.

Četiri dana od kada se u srpskoj javnosti otvorila priča oko trgovine naoružanjem i umešanosti Branka Stefanovića, oca ministra policije, u otkupu oružja od valjevske vojne fabrike „Krušik“ po povlašćenim cenama, tim istraživačkih novinara BIRN-a donosi nova saznanja.

BIRN navodi da je fabrika „Krušik“ svesno htela da sakrije od javnosti da je kompanija GIM, koja se dovodi u vezu sa Brankom Stefanovićem, kupovala oružje po nižim cenama u odnosu na državni SDPR.

„Na prvo čitanje, zaista se mogao steći utisak da GIM nije bio povlašćen. Problem je, međutim, u tome što je Krušik svesno prećutao ključne podatke iz drugih ugovora koje su sklapali da GIM-om i SDPR-om koji pokazuju potpuno drugačiju sliku. Osim ugovora koji je Krušik predstavio javnosti, BIRN poseduje i prethodna tri ugovora potpisana sa GIM-om, kao i četiri ugovora potpisana sa SDPR-om. Krušik GIM-u nije prodao 267.000 mina, kao što stoji u demantiju, nego čak 487.000 komada mina i 210.000 komada ručnih bombi. Ukupna vrednost ugovora je skoro 43 miliona dolara.“

A ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, još jednom je negirao takve navode i odgovarajući na pitanje N1 rekao da je, kako kaže, „u potpunosti siguran da njegov otac nije počinio bilo kakvo krivično delo“.

Ministar negira navode da je Branko Stefanović imao povlašćen položaj tokom trgovine naoružanjem, ali na pitanje da li je njegov otac trgovao oružjem – nema ni demantija ni odgovora.

Stefanović tvrdi da je u pitanju „potpuna izmišljotina koju je demantovao i Krušik i Ministarstvo odbrane, znači dve ozbiljne institucije, pokazujući konkretno, znači oni nisu rekli paušalno – oni su naveli zbog čega je to izmišljotina i naveli su koliko je netačno da je bilo ko ili bilo koja firma imala povlašćen položaj u odnosu na državu – nikada nijedna“.

U kom svojstvu se Branko Stefanović pojavljuje tokom posete vojnoj fabrici „Krušik“ iz Valjeva i da li je bio zastupnik i posrednik kompanije GIM u prodaji oružja – televizija N1 je pokušala da sazna na adresi na kojoj je GIM zvanično registrovan. Međutim, tamo nema ni direktora, ni zastupnika, ni kancelarija.

Sve informacije koje su dostupne javnosti trebalo bi da ispitaju nadležne državne institucije, kažu u Transparentnosti Srbija.

Zlatko Minić ocenjuje da ceo slučaj ukazuje na potencijalni sukob interesa i da je najvažnije utvrditi da li je Branko Stefanović kupovao oružje po povlašćenim cenama.

„Ovo je treći put da se ministar dovodi u vezu sa nekom aferom, možda bi u nekoj državi ministar podneo ostavku, da ne opterećuje Vladu, pa bi onda institucije neometano radile svoj posao. Kao što se dešavalo u nekim drugim zemljama samo pri optužbama za plagijat. A kada je u pitanju sukob interesa, potencijalni sukob interesa – to je polje delovanja za Agenciju za borbu protiv korupcije, a kada govorimo o eventualnoj trgovini uticajem – to je polje za delovanje Tužilaštva“, kaže Minić.

Kako se podseća, priču je aktuelizovao čuveni specijalizovani sajt Arms Watch, kome samo nekoliko sati nakon objavljivanja dokumenata iz Srbije bilo nemoguće pristupiti. Na tome je i ostalo.

Stefanović negira da je njegov otac vlasnik firme koja izvozi oružje

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...