Inicijativa mladih: Dveri obmanjuju građane, neće biti „gej parade“ u Čačku

143

ČAČAK – Povodom saopštenja čačanskog odbora Srpskog pokreta Dveri, u kome „otkrivaju saznanja“ da će se u Čačku održati “gej parada” pod sloganom „Ne odričem se“, Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) naziva ove najave tipičnim širenjem mržnje kroz lažne vesti, uobičajenom praksom ekstremne desnice širom sveta.

Srpski pokret Dveri izmišlja vesti i obmanjuje građane kako bi proizveo mržnju i netrpeljivost koja je oduvek bila jedina politika koju imaju. Karavan „Ne odričem se“, u okviru koga su se održali iznenadni mini-Prajdovi centralnim ulicama devet gradova, završen je uoči Beograd Prajda 15. septembra, i održavanje u Čačku nije ni bilo planirano“,  navodi se u saopštenju Inicijative mladih za ljudska prava.

Oni smatraju i da je ceo ton saopštenja Dveri zapravo usmeren ka čelnicima grada Čačka, i da je priča koju su pokrenuli deo međupartijske borbe.

„Čak i kao takvo je apsolutno nedopustivo, pošto je svaka reč u njemu lažna, maliciozna i za cilj ima potpirivanje mržnje prema LGBT+ populaciji i aktivistima i aktivistkinjama za ljudska prava“,  smatraju u YIHR-u.

Podsećaju i da se u parlamentarnoj proceduri nalaze se tri zakona koja su ključna za pomeranje prava LGBT+ osoba sa mrtve tačke: predlog Zakona o registrovanim istopolnim partnerstvima, predlog Zakona o rodnom identitetu i predlog izmena i dopuna Porodičnog zakona.

„Našom kampanjom “Ne odričem se” želimo da ohrabrimo što veći broj građana Srbije da svoje identitete slobodno i mirno izražavaju bilo da žive u Čačku ili bilo kom drugom gradu Srbije“,  poručuju iz Inicijative mladih.

Podsetimo, tokom održavanja kampanje „Ne odričem se“, pobunila se nekolicina stanovnika Novog Pazara, ali je dolazak karavana u ovaj grad ipak otkazan. Problema je bilo i u Valjevu, gde su aktivisti Inicijative napadnu prilikom promocije beogradskog Prajda.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...