Šarčević o blokadi Rektorata: Problem rešiti razgovorom, zahtevi uopšte nisu studentski

112

BEOGRAD – Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da je univerzitet autonoman i da Vlada Srbije ne može da se meša u dešavanja u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, ali da ne bi trebalo da se meša ni opozicija.

Šarčević kaže da nova akademska godina počinje u malo otežanijim okolnostima, jer je zgrada Rektorata nekoliko dana u blokadi. Istakao je da neko narušava prava velikog broja studenata, ali da se nada da će se sve razumno rešiti.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, on je rekao da rektorski tim pregovora sa grupom studenata koja je u zgradi Rektorata.

„Rektorski tim pregovora sa tom grupom studenata koja ima nekakve čudne zahteve koji nisu uopšte studentski zahtevi. Govori se isključivo o političkim zahtevima“, rekao je Šarčević i dodao da grupa studenata to radi kao „eksponenti određene političke grupacije“.

Ukazao je da samo može da da podršku rektoru Beogradskog univerziteta, što čini mejlovima i porukama.

„Vlada se ne meša i ne treba da se meša. Ako autonomija Univerziteta važi za Vladu, važi i za sve, važi i za opoziciju. Ja neću govoriti o grupi studenata, govoriću o opoziciji“, naveo je Šarčević.

„Neko narušava prava velikog broja studenata, ima 105.000 studenata Beogradskog univerziteta. Ako ne mogu da dobiju potvrdu oni neće dobiti dom, neće mnoga prava moći da ostvare, a neko misli da ću ja sada to da nemo pratim, da produžavam i izmišljam rokove“, dodao je ministar.

Istakao je da je to opstruktivno ponašanje i kršenje zakona.

„Sebi dajete za pravo da imate politički stav o nečijem doktoratu, pa imate lažnu knjigu na Ekonomskom fakultetu što tamo nije okupirano“, upitao je Šarčević.

Smatra da je rešenje ono što radi rektorka, a to je da se ljudski razgovara.

„Nije rešenje sila, to niko nije ni predložio niti pokušava. Ali ja zaista pozivam ljude koji su ovo organizovali da shvate da ugrožavaju mnoge mlade ljude“, istakao je Šarčević.

Dodao je i da je Unija studenata SKONUS dala svoje saopštenje o svemu tome, kao i da to ne podržavaju i da to nije ni u čijem interesu.

Na pitanje ko će da reši ovaj problem, jer se približava 1. oktobar i početak akademske godine, Šarčević kaže da će to učiniti „onaj ko je započeo i onaj ko je izmislio da ovo može da radi“.

„Taj mora da kaže preterali smo, dali smo sebi autogol. Ne sme niko da narušava autonomiju nečega što je institucija od nacionalnog značaja“, istakao je Šarčević.

Nada se da će se sve razumno rešavati i da će rektorski tim reći ono što treba. „Ako neko sumnja u nečije papire, dokumenta, diplome, to je u postupku. Zašto vi unapred utičete, kao kada biste na sud uticali da donese neku odluku“, dodao je Šarčević.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...