Šesnaestogodišnja devojčica se predozirala ekstazijem, lekari je spasli u poslednjem trenutku

166

VRANJE – Šesnaestogodišnja devojčica E. S. iz okoline Surdulice umalo nije izgubila život u noći između 11. i 12. septembra zbog predoziranja narkoticima i akoholom, saznaje „Blic“.

Devojčica je u teškom stanju i životno ugrožena zbrinuta u Hitnoj pomoći u Surdulici, odakle je nakon ukazane prve lekarske pomoći u roku od pola sata prebačena do bolnice u Vranju.

Dr Suzana Tomić, specijalista urgentne medicine Vranjske bolnice, u razgovoru za „Blic“ objašnjava da su lekari Hitne pomoći dovezli devojčicu bez svesti nakon što su joj ukazali prvu lekarsku pomoć.

Šta je prethodilo nemilom događaju, još javnosti nije poznato, a kako se nezvanično saznaje, devojčica je u protekle tri godine registrovana da je koristila opijate, agresivno se ponašala i pokušala suicid.

U surduličkoj Hitnoj pomoći nakon događaja objašnjavaju da je dobro što je dete pristiglo na vreme, da mu je ukazana adekvatna stručna pomoć te je na vreme transporotvano do Vranja, a kasnije i do Niša.

Specijalista toksikologije Slobodanka Milićević Mišić u razgovoru za „Blic“ objašnjava da je devojčica u Niš stigla sa evidentnim znakom prisustva ekstazija i alkohola i da je odmah urađena detoksikacija, te da je devojčica nakon ukazane lekarske pomoći već 13. septembra prevedena u Centar za mentalno zdravlje u Nišu.

„Kada je dete dopremljeno kod nas, ono je tada bilo u srednjeteškom stanju, uradili smo detoksikaciju i ona je upućena u Zavod za mentalno zdravlje. Ovakve stvari su opasne i ovim putem apelujem na omladinu da je droga štetna i da ishod može biti fatalan. Dobro je što se sprovode akcije kako bi se deci skrenula pažnja da je droga štetna i da je ne treba koristiti. Roditeljima skrećem pažnju da povedu računa o deci i da se, ako primete izmenjeno ponašanje, ono koje odskače od uobičajenog, obavezno konsultuju sa stručnjakom. Deca nisu svesna šta čine sebi konzumirajući opijate i ne shvataju da mogu završiti fatalno“, kaže Milićević Mišić.

 

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...