Simonović konačno pred sudom, negira da je naložio zastrašivanje novinara

129

BEOGRAD – Posle tri neuspela pokušaja danas je pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu konačno počeo glavni pretres Dragoljubu Simonoviću, optuženom za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića. Simonović je danas pred sudom negirao da je naložio zastrašivanje Jovanovića.

„U celosti negiram krivično delo“,  rekao je Simnović kratko se izjasnivši o krivici. On je naveo da će u daljem toku postupka detaljno izneti svoju odbranu.

Ostala trojica optuženih, Aleksandar Marinković, Igor Novaković i Vladimir Mihailović, koji se terete za krivično delo „teško delo protiv opšte sigurnosti“, delimično su priznali krivično delo, navodeći da će svoje verzije događaja opisati u odbrani.

Optuženi Vladimir Mihailović rekao je da je da je optužnicu razumeo i da „ne priznaje krivično delo u toj meri“.

„Jesam izvršio krivično delo, ali ne ovo sve što mi se stavlja na teret u optužnici“, objasnio je on.

Drugo osnovno tužilaštvo optužnicom tereti Simonovića zbog podstrekavanja ovo troje optuženih da zapale imovinu Milana Jovanovića.

Na današnjem pretresu tužilaštvo i advokati su izneli uvodne reči i detaljno pobrojali dokazne predloge.

Simonovićevi branioci su, pored ostalog, tvrdili da on nije imao motiv da izvrši krivično delo, jer njemu Jovanovićevo pisanje nije škodilo, kao i da je istraga vođena tako da se nađe svedok koji će optužiti Simonovića, koji je od početka bio određen da ponese odgovornost za ono što se dogodilo.

Prethodno ročište odloženo je zbog toga što se na suđenju nisu pojavili branioci bivšeg predsednika Opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, koji se sumnjiči da je podstrekivao paljenje kuće, i Igora Novakovića, osumnjičenog da je organizovao napad.

Zbog nedolaska, branioci optuženih kažnjeni su sa po 80 hiljada dinara, uz obavezu plaćanja troškova odloženog ročišta.

Inače, suđenje optuženima za paljenje kuće Milana Jovanovića započeto je 9. aprila ove godine, a do sada je bila pročitana jedino optužnica. Ročišta su odlagana zbog prigovara i nedolaska odbrane i optuženih.

Milanu Jovanoviću u noći 11. na 12. decembar prošle godine oko 3.30 časova zapaljena je kuća u Vrčinu motolovljevim koktelom koji je napadač ubacio kroz razbijeni prozor garaže. Jovanović je u tom trenutku bio sa suprugom u kući.

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu zatražilo je maksimalnu kaznu od osam godina zatvora za bivšeg predsednika opštine Grocka, zbog toga što je naložio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića. Za okrivljenog Vladimira Mihajlovića i Igora Novakovića, kao saučesnika, zatražena je kazna zatvora u trajanju od pet godina, a za Aleksandra Marinkovića, kao izvršioca dela, kaznu zatvora u trajanju od šest godina.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...