Kina u Beogradu obeležila 70 godina osnivanja, Vučić poručio: Nema pouzdanijeg partnera od Srbije

108

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Centru „Sava“ u Beogradu, na proslavi 70 godina od osnivanja Narodne Republike Kine, da je tokom teških trenutaka za Srbiju Kina bila pravi prijatelj.

On je istakao podršku koju Kina daje teritorijalnom integritetu Srbije i naglasio da će Kina „koja je suočena sa pošastima separatizma“ uvek imati podršku Srbije politici „jedne Kine“.

Vučić je istakao da Kina u Srbiji ima najsigurnijeg partnera i poručio „živelo čelično prijateljstvo između Srbije i Kine“.

On je dodao da mnogi kritikuju Srbiju zbog prijateljstva sa Kinom, ali da Srbija od toga neće odustati i istakao da su odnosi dve zemlje na najvišem nivou.

„Kina je spasila našu Železaru“, rekao je predsednik Srbije i posebno se zahvalio kineskom predsedniku Si Đinpingu na zalaganju.

Ambasadorka Kine Čen Bo istakla je da Kina napreduje kroz socijalizam sa uverenjem da će razvoj Kine doneti blagostanje celom svetu. Naglasila da je ekonomski rast Kine u prvoj polovini ove godine bio 6,3 odsto i da je i međunarodna zajednica Kinu prepoznala kao „sidro stabilnosti“ svetskog ekonomskog razvoja.

Ambasadorka je rekla da je 70 godina malo u istoriji Kine, ali da je zemlja u tom periodu mnogo napredovala i da je sada druga ekonomija sveta.

Čen je kazala da je NR Kina osnovana 1. oktobra, a da je pet dana kasnije dobila priznanje Jugoslavije, da je Srbija pomogla i tokom poslova 1998. i tokom kasnijeg zemljotresa, kao i da Srbija 70 godina podržava politiku „jedne Kine“, te da Kina to nikada neće zaboraviti.

„Odlučno i svečano obećavamo da nikad nećemo tražiti hegemoniju, predlažemo inicijativu Pojas i put… Zalažemo se za podizanje zajedničkog propsepriteta svih zemalja na temiljima na kojima sve strane pobedjuju“, rekla je ona.

Govoreći o inicijativi Pojas i put rekla je da je tom inicijativom počela nova era odnosa Kine i Srbije i nabrojala razne zajedničke projekte kao što su most Beograd-Borča, autoput Miloš Veliki, Železaru Smederevo, stari rudnik u Boru.

„Kinezi kažu da oni koji imaju isti ideal planine i mora ne predstavljaju razdaljine, “ rekla je ona.

Izrazila je uverenje da će pod rukovodstvom predsednika Si Djinpinga i predsednika Aleksandra Vučića kineski i srpski narod biti još više ujedinjen i još više pomagati jedan drugog, završivši govor sa „Živelo čelično prijateljstvo naše dve zemlje“.

Na početku proslave u centru „Sava“ mladi ljudi iz Srbije na binu su izneli zastave dve zemlje i intonirane su himne Kine i Srbije.

Na proslavi nastupaju i muzičari iz Srbije i Kine, kao i ansambl Kolo, koji će izvesti koncert „Čelično prijateljstvo za zajednički prosperitet“, a za kraj proslave planiran je i veliki vatromet.

Svečanosti pored Vučića i kineske ambasadorke prisustvuju premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Zoran Đorđević, Aleksandar Antić, Goran Trivan, Nenad Popović, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...