Protest „1 od 5 miliona“: Zaštitićemo Univerzitet, nećemo odustati

62

BEOGRAD – Protest „1 od 5 miliona“, 42. po redu, počeo je na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, a kako su organizatori naveli, protest je posvećen borbi za čast Univerziteta u Beogradu.

Organizatori protesta obratili su se okupljenima podsećajući ih da grupa studenata koja se predstavlja kao deo protesta „1 od 5 miliona“ već deveti dan blokira zgradu Rektorata.

„Mi smo tu da zaštitimo autonomiju univerziteta i pozivamo profesore da zaštite svoju profesiju. Mi smo našu kuću vratili kolege studenti“, poručila je jedna od organizatorki protesta Tea Vukadin.

Potom se okupljenima obratila studentkinja Mila Jovanović. Ona je poručila da i ona blokira rektorat i da pomaže studentima u borbi za svaku stečenu diplomu.

„Mnogi veliki ljudi učili su na ovom univerzitetu i mnogi tek treba to da učine, mi se borimo za njih“, poručila je Jovanovićeva.

Ona je uputila poziv rektorki Ivanki Popović da „ne štiti samo sebe, nego i studente“.

„Pozivamo rektorku da ne bude na strani tamne sile“, rekla je Jovanovićeva.

„Studenti, znam da je ogromna većina na našoj strani i neću da ulazim u to zašto niste sa nama. Mi smo preuzeli odgovornost za sve. Mi ćemo opravdati sve vaše noći provedene nad knjigom i kažem vam, zaštitićemo univerzitet. Tvrdim vam da nećemo odustati i kažem u ime svih studenata u rektoratu, položićemo i ovaj ispit“, rekla je Jovanovićeva.

Okupljeni nose transparente „Vučić nikada neće dozvoliti slobodne i fer izbore. Bojkot“ i „Probudi se, Srbijo, država radi a ne zvoce Vučića“.

Protestna kolona kreće sa Platoa, ulicama Vase Čarapića, Kolarčevom, Terazijama, Prizrenskom, Brankovom, zatim Pop Lukinom, Kneza Sime Markovića, Pariskom i Uzun Mirkovom do zgrade Rektorata, gde studenti tog udruženja blokiraju tu ustanovu.

 

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...