Kostreš: Ne dozvoliti da građani ponovo čekaju u redovima gorivo

149

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala je premijerku Anu Brnabić da saopšti javnosti da li je tačno da su obavezne rezerve nafte u Srbiji za slučaj nestašice dovoljne za samo deset dana i ako je tako – smeni ministra energertike Aleksandra Antića.

Generalni sekretar LSV-a Bojan Kostreš naveo je u pisanoj izjavi da Srbija ne sme sebi da dozvoli da joj privreda ostane bez goriva, ili da građani ponovo čekaju u redovima, kao što je to bio slučaj mračnih devedesetih godina.

„Kako je moguće da vozači pet godina na ionako visoku cenu goriva plaćaju još 2,6 dinara radi stvaranja tih zaliha a da, po svoj prilici, ni četvrtina novca nije iskorištena za te svrhe?“, upitao je on.

Kostreš je podsetio da nakon napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji pre nekoliko dana, u svetu vlada bojazan u vezi sa snabdevanjem ovim energentom.

„Ako je Srbija sebi dozvolila luksuz da umesto barem dvomesečnih, ima tek simbolične odnosno desetodnevne, zalihe, kod nas ima itekako razloga za zebnju“, dodao je.

Posebno je tek pitanje, naglasio je Kostreš, kako je moguće da smo prošlog avgusta imali zalihe za 20 dana, kako je tada tvrdio ministar Antić, a da danas imamo upola manje iako je bilo novca da zalihe budu veće i nije bilo krize u snabdevanju.

„U tom slučaju, nije ni čudno što ministar Antić ćuti, umesto da se sam oglasi i predoči javnosti šta je učinio da obezbedi snabdevanje građana u slučaju eventualnih potresa na svetskom tržištu. Od premijerke očekujemo ili da smeni ministra ili da građanima saopšti da li je moguće da su milioni evra, prikupljeni po ovom osnovu korišteni za druge osnove u budžetu“, navodi se u izjavi.

 

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...