Nenadić upozorava: Opasnost umanjenja pristupa informacijama kroz druge zakone

88

Programski direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić izjavio je danas da postoji opasnost da se pravo na pristup informacijama umanji kroz druge zakone i da bi bilo dobro da Ustavni sud reaguje, prenosi Danas.

On je za televiziju N1 rekao da bi namera da se izuzmu u potpunosti iz zakona tzv. društva kapitala otvorila prostor da se u bliskoj budućnosti ostane bez mogućnosti pristupa podacima o radu jednog ogromnog dela javnog sektora koji raspolaže velikom javnom imovinom, istakao je on.

Nenadić je rekao da su ti drugi propisi zapravo zakoni gde se pojedini državni organi sete da bi mogli da unesu direktno u zakon, koji pripremaju, odredbu koja bi u potpunosti isključila pristup informacijama, tj. nekim informacijama koje su za njih značajne.

„Bilo je mnogo pokušaja u prošlosti da se takve norme ugrade u zakone, ali većina njih nisu, na sreću, uspeli… Kad su bili donošeni zakoni o ulaganjima – o pomoći investitorima, bilo je pokušaja da se te informacije u potpunosti izuzmu“, rekao je Nenadić.

On je rekao da svake godine nekoliko stotina rešenja Poverenika ostane neizvršeno.

Prema njegovim rečima, najčešći vid uskraćivanja prava na informacije od javnog značaja – ignorisanje zahteva.

„Kad se žalimo Povereniku, ne čekaju čak ni rešenje Poverenika nego odmah dostave informaciju… Postoji drugi problem, kad neko smatra neke podatke osetljivim… Imali smo slučaj da smo od REM-a tražili detaljne podatke o tome koliko su koji kandidati bili zastupljeni na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, da ukrstimo te podatke i po televizijama i po kanidatima… Oni su dali nešto zbirno, i to nam nikad nisu dostavili. I to je jedan primer da je Poverenik naložio da nam se dostavi, a da informaciju nikad nismo dobili“, rekao je Nenadić.

Izvor Danas N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...