Počinje “najvažnija nedelja” u UN; Vučić: Svaki minut je vredan

136

Kada je reč o Ujedinjenim nacijama i Njujorku, počinje najvažnija nedelja u godini, a već večeras ugostiće sve one koji u ovom trenutku kroje svetsku politiku i društvene događaje, izveštava RTS.

Na 74. zasedanju Generalne Skupštine biće i delegacija iz Srbije predvođena predsednikom države.

Sa američkim, ruskim, nemačkim i drugim zvaničnicima Aleksandar Vučić tražiće put do rešenja kosmetskog pitanja.

Već prvog dana, predsednik Srbije razgovaraće sa nemačkom kancelarkom.

Naredna nedelja za Srbiju biće nedelja učvršćivanja dobrih odnosa sa onima koji mogu imati ključnu ulogu u rešavanju kosmetskog problema.

Odmah po dolasku u Njujork, predsednik Srbije sastaće se s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel na njenu inicijativu.

„Ja mislim da je Zapad planski isturio premijerku Merkel zato što je Srbija u najtešnjim ekonomskim odnosima sa Nemačkom i u najtežoj situaciji da kaže ne Nemačkoj i to je namerno učinjeno“, smatra diplomata Vladislav Jovanović, bivši ambasador Jugoslavije.

Diplomata Zoran Milivojević smatra da je Nemačka u poziciji da se prilagođava nečemu što je na globalnom planu stav ključnih aktera na čelu sa SAD.

„Kosovsko pitanje se ne može rešiti bez velikih sila, ne može se rešiti bez Saveta bezbezbednosti UN, to je poslednje mesto na kome će se status rešiti kakav god da bude i kad god da bude. Prema tome, bez učešća SAD, Rusije i Saveta bezbednosti, to nije moguće, prema tome, mislim da je realno da se i Nemačka približava tom stavu o kompromisu u dijalogu“, kaže Milivojević.

Po otvaranju zasedanja, predsednik Srbije imaće odvojene bilateralne susrete sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom i američkim diplomatom Filipom Rikerom.

Drugog dana boravka, predsednik Srbije prisustvovaće prijemu predsednika SAD Donalda Trampa. I to će biti prilika za susrete sa svetskim zvaničnicima.

„Biće značajnih susreta, naporan rad nas kao i uvek očekuje. Svaki minut je vredan, to ćemo koristiti“, rekao je predsednik Vučić.

„Svi sagovornici sa kojima će se tamo sresti, imaju ujednačen stav da od Srbije traže da prihvati ono što su proizveli kao konačnu činjenicu, nezavisno Kosovo i da se obave pregovori u tom pravcu s tim da su sada nešto omekšali retoriku i dozvoljavaju da mora da se postigne kompromis“, kaže Jovanović.

Svake jeseni u Njujorku nezaobilazni su susreti sa zvaničnicima EU, a prvi put od imenovanja, razgovaraće i sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom.

Uz zahvalnost onima koji Kosovo nisu ni priznali i koji su priznanje povukli, predsednik Srbije sastaće se sa predsednikom Gvatemale i predsednikom države Palau.

„Vrlo je značajan susret koji će imati sa ministrom Lavrovim, jer je Rusija, kao stalni član Saveta bezbednosti, energična u odbrani Rezolucije 1244“, kaže Jovanović.

U zgusnutom rasporedu predsednika Srbije su i odvojeni susreti sa predsednikom Svetskog ekonomskog foruma Bergeom Brendeom, političkim direktorom britanskog Forin ofisa Ričardom Murom.

Tokom boravka u Njujorku, predsednik Srbije sastaće se I sa ministrom odbrane Irske.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...