Prvi sudija UNMIK-a otkriva: Amerikanci štitili tzv. OVK i propuštali teroriste na jug Srbije

209

Krister Karphamar, prvi sudija Unmika na KiM,  kaže da su SAD štitile pripadnike tzv. OVK. i da je UN sudstvo bilo samo dekoracija za stvaranje lažne države.

Karphamar je u intervjuu za „Novosti“ govorio o slučaju podmetanja bombe pod autobus „Niš ekspresa“ 2001. godine kod Podujeva.

„Ne mogu da zaboravim razgovor sa predsednikom suda u Prištini Hašimom Musom, koji mi je oktobra 2001. sugerišući da pustim iz pritvora Fljorima Ejupija, koji je minirao srpski autobus kod Podujeva, tražio da „učinim uslugu albanskom narodu“! Naravno, nisam to uradio. Ali, Ejupi se našao na slobodi jer su ga Amerikanci odveli iz pritvora, a potom pustili da pobegne iz „Bondstila“, priča Karphamar .

On navodi da nema sumnje da je Fljorim Ejupi bio jedan od dvojice terorista koji su podmetnuli minu sa oko 100 kilograma eksploziva.

“ Iza drveta, odakle je detonirana bomba, nađeni su opušci sa njegovim DNK. Laboratorija iz Visbadena poslala je poklapanje jer je on i u Nemačkoj imao dosije. Veoma mi je žao što nisam mogao da učinim više za pravdu na Kosovu, Amerikanci, jednostavno, nisu dozvoljavali da se teroristi procesuiraju“, naveo je Karphamar čija knjiga „Sudija u zemlji bezakonja“ na srpskom jeziku treba da se pojavi na predstojećem beogradskom Sajmu knjiga.

On je opisao još jedan slučaj koji se odigrao u vreme terorističkog napada kod Podujeva kada ga je zvala komanda britanskog Kfora da obavi uviđaj u vezi s grupom presretnutih albanskih terorista na granici sa centralnom Srbijom, a koji su teško naoružani krenuli u tadašnju Zonu bezbednosti gde je u toku bila albanska pobuna.

„Dok sam sa Britancima pričao oko nadležnosti, čekajući istražnog sudiju za uviđaj, javljeno nam je da se sve obustavlja. Nešto kasnije, visoki britanski oficir je došao i objasnio da su engleske vojnike okružili specijalci iz američkog kontingenta i sa puškama nagotovs ih primorali da puste teroriste da nastave „misiju“, ispričao je Karphamar.

Prema nejgovim rečima, Unmik sudstvo bilo je dekoracija za stvaranje nakazne države, a frustracije zbog toga imaju mnogi ljudi iz država koje su bile u sklopu Kfora, ili civilnih struktura.

„Hteli su da pomognu Kosovu, da uvedu pravdu i red, ali, nažalost, ništa se od toga nije ostvarilo“, zaključuje prvi međunarodni sudija na KiM.

Izvor Večernje novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...