Statua “Naise” od sedam metara usred Nišave, atrakcija kakve nema nigde u svetu

132

NIŠ – Da se statua „Naise“, simbola grada Niša, postavi u rečno korito Nišave, u blizini Tvrđave, ideja je koja je potekla iz Udruženja stvaralaca Niša „Car Konstantin“, pišu Niške vesti.

Članovi udruženja su se potrudili i da naprave model statue Naise, a kako bi sve što plastičnije dočarali javnosti tu je slika kako bi sve to u konačnom izdanju izgledalo.

„Udruženje je pokrenulo građansku inicijativu pred nadležnim gradskim o okružnim institucijama za postavljanjem jednog turističkog simbola grada Niša, Naise, u korito reke Nišave“, kaže Novica Ranđelović, predsednik Udruženja stvaralaca Niša „Car Konstantin“.

Naša ideja je da bi bilo najbolje da statua stoji u reci na potezu između Oficirskog doma i Gusara, dodaje on.

Neposredni inicijator ove ideje je Siniša Stamenković koji sa ovom idejom živi već nekoliko godina, a model statue je uradio nedavno preminuli akademski vajar Miodrag Kostić.

„Znamo da je Niš grad vila, da je po vili Naisi i dobio ime. Ova nagrada se daje i na filmskim susretima. Svi su čuli za Naisu, a niko, zapravo, ne zna kako ona izgleda. Šta je to, šta se to daje najboljem glumcu niko ne zna. Zbog toga smo smatrali da Naisa postane vidljiva kako za Nišlije tako i za turiste“, kaže Stamenković.

Takvo rešenje do sada u svetu nisam video, a dosta sam putovao. Znam da postoje statue koje su simboli pojedinih gradova koje su postavljene na obali, pored korita reke, ali u reci ne i zato ovakvo rešenje smatram jedinstvenim i originalnim, ističe Stamenković i dodaje da se uvek trudio da uradi nešto što drugi nisu radili.

„Kada smo svoju ideju predstavili ljudima iz sveta umetnosti koji se time bavi oni su bili oduševljeni, ali su samo tražili da dimenzije statue budu veće. Mi smo predložili da dude visoka oko 2,5 metara, ali su svi bili za to da njena visina bude oko sedam metara kako bi bila što vidljivija. Konačno, to će odlučiti vajari, arhitekte i statičari ukoliko naša ideja bude prihvaćena“, kaže Stamenković.

Statua bi u reci stajala na kamenu koji bi se nalazio na posebno urađenom stubu kako bi mogla da izdrži sve vremenske neprilike, led, sneg, udare vetra i nivo Nišave koji ponekad zna da bude izuzetno visok.

Sa ovom inicijativom su za sada upoznate sve institucije. U planu je da se uradi predračun koliko bi sve to koštalo, a onda se krene u izradu statue. U udruženju kažu da se gradonačelnik u načelu složio sa ovom idejom, a i to je već nešto. Ideja se dopala i načelnici Nišavskog upravnog okruga, a uskoro će sa idejom da se upoznaju i Srbija vode koje gospodare rekom Nišavom.

„Bilo bi šteta da ovo ne bude urađeno“, zaključuje Siniša Stamenković i dodaje da su mnogi evropski gradovi po svojim statuama postali prepoznatljivi u svetu.

Izvor Niške vesti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...