„Živopisni“ izgovori za uskraćivanje informacija od javnog značaja

113

Iako ih na to obavezuje zakon, javna preduzeća u Srbiji vrlo teško dostavljaju informacije o svom radu zainteresovanoj javnosti.

Izveštaj nevladine organizacije Transparentnost Srbija pokazuje da se ponekad služe “živopisnim“ obrazloženjima, prenosi Radio slobodna Evropa.

Kao primer je naveden odgovor koji je Transparentnost Srbije dobila od preduzeća Autotransport (AT) Pančevo, koje je 13. aprila ove godine, na dan kada je održan veliki miting opozicije u Beogradu, redukovalo saobraćaj ka glavnom gradu, pod obrazloženjem da nemaju dovoljno goriva i vozača.

“Tražili smo im informaciju da li su zaista postavili to obaveštenje, kojom količinom goriva su raspolagali tog dana, koja količina goriva im je potrebna za redovno obavljanje saobraćaja, zašto se desilo da nema dovoljno goriva, da li zato što nije sprovedena javna nabavka?“, kaže Zlatko Minić, saradnik Transparentnosti.

„Od AT Pančeva smo dobili izvanredan odgovor: rekli su nam da je to preduzeće od strateškog interesa za Srbiju, u skladu sa rešenjem privrednih društava i drugih pravnih lica koji proizvode predmete i vrše usluge od značaja za odbranu Republike Srbije, te da je spisak vozila sa podacima o njima, uključujući i količinu goriva deo plana odbrane i plana zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama i zato ima oznaku ’državna tajna’. To je potpisao v.d. direktora preduzeća Bojan Bojanić“, prenosi Minić.

Od 58 zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, koje je nevladina organizacija Transparentnost Srbija uputila preduzećima u državnom vlasništvu, stigli su odgovori sa svega 33 adrese, saopštila je ova organizacija na konferenciji za medije u Beogradu.

Minić je takođe naveo odgovor preduzeća Rembas trans koje je traženje informacija o naplaćenim uslugama okarakterisalo kao „mobing na odgovorno lice“, kao i slučaj beogradskog Parking servisa koji nije hteo da odgovori kojoj stranci preduzeće pripada, a nakon što je direktor tog preduzeća izjavio da akcijom uklanjanja nepropisno parkiranih vozila „dokazujemo da smo mi stranka koja uvodi red“.

Izvor Radio slobodna Evropa
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...