Novosti: Javno preduzeće raskinulo ugovor sa radnikom dok je bio u komi

321

Marko Kosovac (28) iz Kraljeva koga je preduzeće „Čistoća“ angažovalo na uređenju zelenih površina, preminuo je nakon što je tokom radnog vremena pao sa traktora.

Nesreća se dogodila 9. septembra, a mladić je nakon pada dve nedelje bio u komi. Dok je bio u bolnici dobio je otkaz, pišu Novosti.

U preduzeću koje ga je angažovalo za javne radove objašnjavaju da su mu dali otkaz jer su morali da poštuju propise. U sindikatu, međutim, kažu da je ovo samo drastičan slučaj koji govori o katastrofalnom položaju svih koji su angažovani po ugovoru o privremeno-povremenim poslovima.

Ivica Bogojević, direktor kraljevačke „Čistoće“ demantuje da je radnik dobio otkaz. On, međutim, priznaje da je ugovor koji je Kosovac imao o izvršenju javnih radova raskinut, ali, kako tvrdi za Novosti, po automatizmu.

„Radnik je bio angažovan na četiri meseca preko konkursa o javnim radovima koji je sprovela Nacionalna služba za zapošljavanje. Reč je o takozvanim privremeno-povremenim (PP) ugovorima, koji imaju mnogo manjkavosti i koji se automatski raskidaju kada radnik ne dođe na posao. Naša pravna služba je od 9. septembra, kada se nesreća dogodila, sve do 13. septembra čekala da nam NSZ da mišljenje kako da postupimo u ovom slučaju“, navodi Blagojević.

Direktor „Čistoće“ dodaje da su u odgovoru koji su dobili posle četiri dana bili citirani članovi ugovora. Prema njegovim rečima, „Čistoći“ je time indirektno rečeno da ugovor raskine.

„Nismo imali pravnog osnova da nastavimo saradnju, pa je ugovor raskinut. U međuvremenu, pošto bi izgubio zdravstveno osiguranje koje mu je bilo potrebno za lečenje, kontaktirao sam sa njegovim ocem i rekao mu koja dokumenta da sakupi, kako bi mladić mogao da se leči“, naglašava Blagojević i dodaje da preduzeće nije prekršilo zakon, kao i da su sve vreme pratili njegovo stanje.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije Ranka Savić kaže za Novosti da tragedija iz Kraljeva dovoljno govori o položaju ljudi koji rade na osnovu istog ili sličnog ugovora kakav je imao Kosovac.

„Čak i da je strogo pravno gledajući poslodavac imao obavezu da raskine ugovor, to je nedopustivo iz moralnih razloga. Hiljade radnika koji su angažovani po PP ugovorima najčešće su bez plaćenog prevoza, godišnjeg odmora i toplog obroka“, kaže Savić i zaključuje da je reč o diskriminaciji koja mora što pre da se prekine.

Izvor Večernje novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...