Obradović: SZS podržava Deklaraciju NDMBG o bojkotu izbora

141

Predsedavajući Saveza za Srbiju (SzS) i lider Dveri Boško Obradović kazao je danas da Savez za Srbiju u potpunosti podržava Deklaraciju o bojkotu izbora Inicijative „Ne davimo Beograd“ i ocenio da je to „ozbiljna platforma“.

Obradović je novinarima kazao da će stranke i pojedinci koji su proglasili bojkot, formirati zajedničko Koordinaciono telo za kampanju bojkota, i da su spremni da razgovaraju o uslovima za slobodne i fer izbore.

Dodao je da su vrata Koordinacionog tela za bojkot „širom otvorena i za stranke koje još nisu proglasile bojkot“.

„Nije ovde u pitanju bojkot izbora, već bojkot nenormalnog sistema“, izjavio je Obradović.

Obradović je naveo da SzS traži obavezujući sveobuhvatni sporazum o izbornim uslovima, s garancijama, o čemu će, kako je najavio, razgovarati sa „svim domaćim i međunarodnim faktorima“.

On je rekao da za SzS nije prihvatljiv dijalog kao na Fakultetu političkih nauka o izbornim uslovima, a i da je neprihvatljivo da predsednica Skupštine Srbije moderira razgovore o izbornim uslovima uz posredovanje EU u Skupštini Srbije.

„Mi nemamo o čemu da razgovaramo ako je tema izbori u martu“, rekao je Obradović.

Obradović je kazao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi „tajne pregovore o priznanju nezavisnosti Kosova“ i da je to kršenje Ustava Srbije i Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244. iz 1999. godine.

On je izrazio poštovanje prema rektorki Univerziteta u Beogradu Ivanki Popović i naveo da su studenti koji su 13 dana blokirali zgradu Rektorata „odbranili čast Univerziteta“.

Obradović je naglasio da je potrebna revizija svih diploma zvaničnika u javnom sektoru.

A „Ana Brnabić ne zaslužuje nikakvo komentarisanje, postala je Aleksandar Vučić dva“, rekao je Obradović na komentare premijerke Srbije Ane Brnabić o blokadi Rektorata i rektorki Ivanki Popović, i dodao da su u kabinetu premijerke „najmanje dva lažna doktora“.

Aleksandar Ivanović, iz Socijaldemokratske stranke, kazao je da je evropska inicijativa za martovske izbore zakasnila.

On je kao „sraman“ ocenio „poslednji napad na rektorku Popović“.

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ je Deklaracijom o bojkotu izbora pozvala gradjane da ne učestvuju na „lažiranim“ izborima i da ne daju „privid legitimiteta institucijama“ koje, kako navodi, „pakuju reke u cevi, guše slobodne medije i izbacuju ljude iz njihovih domova“.

Navodeći da Deklaracija opisuje „teško stanje u okupiranoj Srbiji za koje je odgovorna kriminalno-partijska elita Aleksandra Vučića“, predstavnik Inicijative „Ne davimo Beograd“ Dobrica Veselinović je ocenio da se proteklih godina gradjanima „mic po mic“ oduzimaju prava i slobode.

Deklaracijom je najavljeno sprovodjenje aktivne kampanje za bojkot izbora „po zgradama, ulicama, gradovima, selima širom Srbije“ kao i borba za „buduće slobodne i fer izbore na svim nivoima i slobodu medija“.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...