Huavej razvio novi sistem u vozilima, evo šta će se dogoditi ukoliko koristite pretnje tokom vožnje

125

Kineski tehnološki div „Huavej“ razvio je detektor besa na putu, odnosno sistem koji prepoznaje i meri stres kod vozača, saopštili su iz kompanije.

Sistem će, naime, biti integrisan u vozila opremljena 5G tehnologijom, a opremljen je termalnim kamerama pomoću kojih prati nivo krvnog pritiska, kamerom koja prati pokrete vozačevih ruku i mikrofonom koji beleži ton glasa vozača.

Uz fiziološke reakcije na stres koje hvataju termalne kamere, sistem prepoznaje i različite gestove koje koriste ljudi pod stresom, kao i promene u tonu glasa pa čak i u korišćenju određenih izraza.

Na primer, u slučaju da vozač gestikulira šakom ili srednjim prstom, automobil će automatski usporiti, a isto će se dogoditi ako se vozač koristi psovkama, pretnjama, uvredama ili počne da udara po unutrašnjosti vozila.

Razvoj ovog sistema, tvrde u kompaniji, odgovor je kompanije na sve izraženiju tržišnu tendenciju globalnih proizvođača automobila za primenom raznih senzora u vozila kojim bi se vozači podstakli na mirnu vožnju i izbegavanje alkohola.

„To bi značajno smanjilo broj nesreća u saobraćaju i rezultiralo nižom stopom smrtnosti u saobraćajnim nesrećama“, saopštila je kineska kompanija.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...