Krkobabić: U 100 sela Srbije gradimo novu infrastrukturu

110

U 100 sela Srbije, u Niškom, Pirotskom, Topličkom, Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, tokom tri godine, a u okviru projekta nove agrarne reforme Srbije, biće izgrađena infrastruktura koja treba da pomogne da mladi ostanu na selu, najavio je danas ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić.

„To znači da meštani mogu da računaju na vodovod, kanalizaciju, telefonske veze, nove zadruge, pomoć poljoprivrednim gazdinstvima, rešavanja pitanja zemlje“, kazao je Krkobabić uoči sednice Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, kojim koopredsedava.

Dodao je da će stanovnici tih mesta moći da računaju i na multifunkcionalne objekte poput obnovljenih domova kultura ili zadružnih domova.

„Hoćemo da u svakom od tih sela imamo jedan takav objekat gde će biti svi sadržaji socijalni, zdravstveni, kulturni, koji omogućavaju da se mladi poljoprivrednici opredeljuju da žive u tim mestima“, rekao je Krkobić.

Istakao je da je rad Nacionalnog tima za preporod sela Srbije prvi korak u novoj agrarnoj reformi Srbije, koja prema njegovim rečima, treba da startuje početkom 2020. godine.

Krkobabić je naglasio da je nova agrarna reforma posttranziciona reforma koja mora da obuhvati pitanje zemljišnih odnosa, vlasništva, gazdovanja, raspolaganja, ali mora da razmotri i položaj i ulogu poljoprivrednih gazdinstava, poljoprivrednih preduzeća, kao i nove agrarne banke i nove poljoprivrede komore.

„Reforma mora da bude okrenuta ka stvaranju infrastrukture na selu, ali mora da ima i širi društveni značaj, pre svega u očuvanju prirodnog i kulturnog nasleđa u Srbiji. Ta reforma je imperativ za Srbiju, ovo je početek tog rada i ona mora da bude sveobuhvatna i dubinska“, kazao je on.

Posebno je istakao značaj zadrugarstva u čitavom projektu i podestio da je pre dve i po godina najavljena akcija „500 zadruga u 500 sela“ uspešno realizovana, što očekuje i od ovog novog pojekta.

Nacionalni tim za preporod sela Srbije je samostalno savetodavno telo, koje je na inicijativu ministra Milana Krkobabića konstituisao Kabinet ministra zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća i Akademijski odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.

Tim okuplja mnogobrojne stručnjake iz oblasti poljoprivrede, infrastrukture, zdravstvene zaštite, obrazovanja, kulture, sporta i ostalih društvenih oblasti života, kao i predstavnike koje određuje Akademijski odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.

Strateški cilj formiranja Nacionalnog tima jeste smanjenje regionalne neravnomernosti, stvaranje sistemskih preduslova za ekonomsku održivost porodičnih gazdinstava, kreiranje zdravog tržišnog ambijenta, poboljšanje i modernizacija infrastrukture i stvaranje svih socio-kulturnih preduslova za demografsko oživljavanje sela u Srbiji.

Zadatak Nacionalnog tima je formiranje stručnih i naučno utemeljenih predloga kao osnove za kreiranje i definisanje politike ravnomernog regionalnog razvoja, koja će doprineti stvaranju povoljnijih uslova za život na selu.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...