Muhamed bin Salman priznao: Smrt Kašogija je moja odgovornost

81

Prestolonaslednik Saudijske Arabije Muhamed bin Salman rekao je da snosi odgovornost za ubistvo novinara Džamala Kašogija koje su počinili saudijski operativci, jer se „to dogodilo za vreme njegove vladavine“, prenosi Rojters, pozivajući se na dokumentarac Pi-Bi-Esa koji će biti emitovan sledeće nedelje.

Muhamed bin Salman, koji defakto vlada kraljevstvom, do sada nije javno govorio o ubistvu Džamala Kašogija, koje se dogodilo u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

CIA i Zapadne vlade optužile su Bin Salmana za to ubistvo, ali su saudijski zvaničnici odbacili te optužbe, navodeći da prestolonaslednik Saudijske Arabije u tome nije učestvovao.

Ubistvo Kašogija narušilo je imidž saudijskog prestolonaslednika i ugrozilo ambiciozne planove za diversifikaciju ekonomije najvećeg svetskog izvoznika nafte i dovelo do otvaranja zatvorenog saudijskog društva, navodi Rojters.

„To se dogodilo za vreme moje vladavine. Snosim svu odgovornost, jer se to dogodilo za vreme moje vladavine“, ispričao je Muhamed bin Salman novinaru Pi-Bi-Esa Martinu Smitu, prema trejleru dokumentarnog filma „Krunski princ Saudijske Arabije“, koji će biti emitovan 1. oktobra, povodom godišnjice ubistva Džamala Kašogija.

Džamal Kašogi, novinar Vašington posta, vodi se kao nestao nakon što je 2. oktobra ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi preuzeo neka lična dokumenta.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...