Predsednik Srbije u UN: Za Kosovo potrebno trajno rešenje (VIDEO)

79

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Njujorku da je za problem Kosova potrebno trajno rešenje koje mora da bude postignuto tako da nijedna strana neće dobiti sve, ali će dobiti dovoljno.

On je dodao da nerešeno pitanje Kosova opterećuje ekonomski razvoj i u Srbiji i u regionu.

„Počeli smo da se borimo za trajno rešenje i očekujemo da svet shvati naše pozicije i argumente i da ne podržava suprotnu stranu kao što su činili od 1999. do 2008. godine“, rekao je Vučić u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

On je dodao da je put ka rešenju usporen zbog „tenzija i unilateralnih poteza Prištine koji čine sve da bude teže“.

„Pošto su uveli carine u novembru 2018. godine izgubili smo oko 350 miliona evra do avgusta ove godine“, rekao je on i dodao da je Srbija „umereno i odgovorno odgovarala“ i nije uvela kontramere.

„Srbija bira nezavisnu spoljnu politiku, iz tog razloga se nigde ne krijemo“, dodao je on.

Vučić je u Ujedinjenim nacijama naveo da Srbija ima sve bolje odnose sa SAD, ali da teži poboljšanju odnosa sa državama Afrike, Azije i Latinske Amerike.

On je pomenuo i razgovor sa premijerima Severne Makedonije i Albanije sa kojima je planirano osnivanje zajedničkog tržišta. Naveo je da to zajedničko tržište nije zamena za Evropsku uniju i da niko ne treba da se plaši nove Jugoslavije, već da ono predstavlja „izražavanje naše brige za nas dok ne završimo evrointegracije“.

Predsednik Srbije rekao je na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku i da je 2016. godine kada je prethodni put govorio u UN, situacija u svetu bila teška, a da je sada još teža.

Kako je Vučić kazao, predstavnici zemalja sveta su u Njujorku da bi saslušali uticajne „velike sile“.

On je istakao da je Srbija mnogo pretrpela, „pretrpeli smo Jasenovac, a danas smo na putu da budemo deo Evropske unije“.

Vučić je rekao da je poboljšan kreditni rejting Srbije, kao i da je, prema procenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) 2,5 odsto.

„Pred nama je težak rad kako bismo našu državu približili zemljama zapada“, istakao je on.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...