Zvanično osnovan Institut za ljubaznost

125

Pomoći kolegi s posla, zanimati se za zdravlje komšije u poznim godinama, propustiti automobil u vreme najvećih gužvi, čitav niz svakodnevnih lepih gestova odsad će biti predmet naučnih istraživanja na Univerzitetu Kalifornija u Los Anđelesu (UCLA), koji je zvanično otvorio Institut za ljubaznost, prenosi portal 021.rs.

Reč je o interdisciplinarnim studijama koje će istraživati ljubaznost kroz evoluciju, biologiju, psihologiju, ekonomiju, kulturu i sociologiju, objašnjava se u saopštenju Univerziteta.

„Institut Bedari za ljubaznost na UCLA želi da bude protivteža aktuelnom političkom kontekstu u svetu koji obiluje nasiljem i napetostima“, ističe Darnel Hant, dekan Fakulteta društvenih nauka uglednog kalifornijskog univerziteta u okviru kojeg će delovati Institut.

Koosnivač Instituta Matju Heris objašnjava da se ljubaznost krije u svakome od nas i da će „biti potrebno mnogo istraživanja da bismo shvatili zbog čega ljubaznost može biti tako retka u modernom svetu“, navodi Hina.

Naučne studije pokazale su da ljubazni gestovi imaju vrlo pozitivno dejstvo na telesno i mentalno zdravlje osoba koje ih čine, ali i da mogu biti „zarazne“ za ljude koji svedoče takvim potezima.

Izvor 021.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...