Klačar: Mere vlade oko izbornog procesa ne treba preceniti, ali ni potceniti

73

BEOGRAD – Zaključke Vlade Srbije za poboljšanje izbornog procesa ne treba precenjivati, ali ni potcenjivati jer jesu važne, izjavio je za N1 Bojan Klačar iz CeSID-a.

Kazao je i da dijalog o izbornim uslovima treba da se nastavi i posle narednih izbora, jer nije ni bilo realno da se sve stvari poprave za šest meseci.

Vlada Srbije usvojila je juče nove mere za unapređenje izbornog procesa koje, između ostalog, uključuju obuku ovlašćenih lica za ažuriranje Jedinstvenog biračkog spiska i njegovu interenet prezentaciju, obuku svih potencijalnih članova biračkih odbora, kao i omogućavanje građanima da po zahtevu obave uvid u izvod iz biračkog spiska nakon glasanja.

To je korak napred u fazi kada sve te mere budu i implementirane, i ne treba ih preceniti, ali ni potceniti jer jesu važne, kazao je Klačar u Novom danu TV N1.

Reč je, kako je dodao, o urgentnim merama koje mogu biti primenjene do narednih izbora, ali je važno da se dijalog nastavi i posle toga, jer su pokrenute brojne teme za koje nije bilo ni realno da budu uređene u roku od šest meseci koliko je otprilike ostalo do izlaska na birališta.

Gost Novog dana bio je i profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Milan Jovanović koji je ocenio da mere Vlade pokazuju da su očigledno bili potrebni dodatni garanti da će se poštovati norme koje su već propisane zakonom.

„Zaključke Vlade vidim kao gest čvršće političke volje da se ti izborni uslovi operacionalizuju i poštuju. Zaključci imaju i neka ozbiljnija pomeranja koja su bili zahtevi opoziciji, ne samo civilnog sektora, nego i stručnog tima. Recimo oko biračkog spiska, iako je to najmanje sporna stvar“, kazao je profesor.

Klačar se nadovezao da, s jedne strane, problem zaista jeste u praksi, odnosno nepoštovanju procedura koje su već propisane zakonom, ali da s druge strane Srbija nema dobro definisane sve procedure do kraja.

Kao primer je naveo obaveznost rada medijskog monitoringa u izbornoj kampanji od strane REM-a.

„To nije najjasnije u zakonu definisano. Mi iz civilnog sektora ćemo to tumačiti kao obavezu, dok sa dosta argumenata REM može da govori da konsekventno to ne vide u Zakonu o elektronskim medijima“, naveo je Klačar.

Podsetio je da se u Srbiji u periodu od 2006. do 2011. razgovaralo o izborima, da su se menjali zakoni, dok se od 2011, uz par izuzetaka, o izborima uopšte ne govori, iako je stalni dijalog neophodan.

Profesor Jovanović dodao je da se civilni sekor i akademska zajednica zalažu za stalni panel o izbornom sistemu, ali i čitavom setu zakona koji obezbeđuju demokratiju i omogućavaju da institucije u državi funkcionišu na pravi način.

Jovanović je kazao i da u narednom periodu od Vlade očekuje zaključke koji bi trebalo da regulišu i spreče razne pritiske na birače, ali i ono što je, prema njegovim rečima, epicentar razgovora o izbornim uslovima, a to je medijska scena i predstavljanje različitih politika u medijima.

„REM je napravio korak unazad u praćenju izborne kampanje u odnosu na RRA, jednostavno je ukinuo to uputstvo koje je bilo saobrazno dobroj praksi u Evropi, i na neki način se napravio mrtvim (…) Problem je i što se izbori dešavaju u 40-ak dana, ali se izborna volja oblikuje u međuizbornom periodu (…) Građani imaju pravo da čuju drugačije mišljenje“, kazao je on.

Gosti Novog dana istakli su i da izlaznost na izbore u Srbiji uopšte nije loša i da, prema svim relevantnim istraživanjima, u državi teško da ima više od 5,2 miliona birača što bi značilo da je izlaznost na poslednjim izborima u praksi bila veća od 65 odsto.

Kako su dodali, veliki broj građana upisanih u birački spisak više ne živi u zemlji, i treba gledati kako im omogućiti da ostvare svoje biračko pravo.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...