Građanski front: Slučaj iz Kraljeva primer neljudskog odnosa SNS elite prema radnicima

121

Građanski front ocenio je danas da je slučaj radnika JKP „Čistoća“ iz Kraljeva koji je dobio otkaz dok je bio u komi zbog povrede zadobijene na poslu, „poslednji u nizu primera nehumanog i neljudskog odnosa kriminalne partijsko-koruptivne elite oličene u Srpskoj naprednoj stranci prema radnicima“.

Ta koalicija nevladinih organizacija je u saopštenju podsetila da je Marko Kosovac preminuo posle 14 dana provedenih u komi nakon što je pao sa traktorske prikolice za vreme obavljanja posla, dodajući da je direktor JKP „Čistoća“ iz Kraljeva Ivica Blagojević „bez trunke srama saopštio ocu preminulog radnika da je otpustio njegovog sina“.

„Ovaj slučaj nam jasno ukazuje na licemerje sadašnje vlasti, koja svojim činjenjem ili nečinjenjem tera građane u siromaštvo i životno ih ugrožava. Kada se radi o zaštiti na radu, Ministarstvo rada se hvali navodnim uspesima u poboljšanju uslova rada i zaštite na radu, a koliko je samo ove godine poginulo radnika zbog odbijanja nadležnog ministarstva da kazni neodgovorne poslodavce koji krše postojeće propise o zaštiti na radu“, stoji u saopštenju.

Marko Kosovac (28) iz Kraljeva radio je za JKP „Čistoća“ iz tog grada po ugovoru o privremeno-povremenim poslovima. Preminuo je 9. septembra usled povreda koje je zadobio kada je tokom prikupljanja pokošene trave iz gradskog parka, pao sa prikolice traktora JKP „Čistoća“.

To preduzeće je raskinulo ugovor na osnovu kog je Kosovac angažovan, dok su se lekari borili za njegov život a direktor kraljevačkog JKP „Čistoća“ Ivan Blagojević je demantovao da je radnik dobio otkaz i dodao da je ugovor koji je Kosovac imao o izvršenju javnih radova raskinut, ali „po automatizmu“.

„Nismo imali pravnog osnova da nastavimo saradnju sa Kosovcem, pa je ugovor raskinut. U međuvremenu, pošto bi izgubio zdravstveno osiguranje koje mu je bilo potrebno za lečenje, kontaktirao sam sa njegovim ocem i rekao mu koja dokumenta treba da sakupi, kako bi mladić mogao da se leči. I on je to i uradio“, izjavio je ranije Bogojević za Večernje novosti, dodajući da preduzeće nije prekršilo zakon „ni u jednom delu“.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...