Premijerka: Penzije od 1. januara veće za 5 odsto, možda i više

148

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je da će od 1. januara penzije biti povećane za pet odsto, ali i da će se sa MMF-om razgovarati koliko iznad pet odsto može da se ide, prenosi N1.

„Moramo da završimo budžet u narednih nekoliko nedelja i da ga spremimo za Skupštinu, jednako kao i model za usklađivanje penzija od sledeće godine, što će biti švajcarski model, što znači da visina penzija neće zavisti od dobre ili loše volje Vlade nego će se usklađivati sa visinom inflacije i plata“, istakla je Brnabić na RTS-u.

Premijerka je najavila i nove mere za zapošljavanje mladih do 30 godina kojih je kod nas 24,4 odsto, dok je evropski prosek 15 odsto.

Dodala je da je od 10. avgusta opšta nezaposlenost u Srbiji 10,3 odsto i da smo bolji od većine u regionu, ali da ima još da se radi jer je prosek nezaposlenih u Evropi 6,3 odsto.

Kada je reč o zaposlenima na privremeno povremenim poslovima kojih je oko pola miliona u Srbiji, Brnabić je rekla da taj model postoji svuda u svetu.

Na pitanje o Kraljevčaninu Marku Kosovcu koji je preminuo posle povrede na radu, a kojem je poslodavac raskinuo ugovor čim je pao u komu, Brnabić je rekla da će inspekcija izaći na teren, „uradiće se vanredni inspekcijski nadzor, i ako je došlo do zloupotrebe, odgovorni ljudi će biti sankcionisani“.

Izvor N1 RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...