PSG: Slučaj mladića iz Kraljeva – zloupotreba forme ugovora o privremenim i povremenim poslovima

220

Pokret slobodnih građana (PSG) ocenio je kao zloupotrebu forme ugovora o privremenim i povremenim poslovima, slučaj mladića iz Kraljeva, Marka Kosovca, koji je zadobio povredu radeći za JKP „Čistoća“ Kraljevo, i dok se sada već preminuli mladić nalazio u komi i borio za život, poslodavac je doneo rešenje o otkazu.

Pravdajući svoju odluku, iz JKP „Čistoća“ Kraljevo naveli su kako je ta odluka u potpunosti u skladu sa zakonom, jer je ugovor bio zaključen na četiri meseca, dok PSG tvrdi da nisu u pravu i da relevantne međunarodne konvencije nastoje da izjednače položaj stalnih i povremenih radnika.

U ovom konkretnom slučaju, i u našem Zakonu o radu stoji da se opravdanim razlogom za otkaz ugovora o radu ne smatra privremena sprečenost za rad usled bolesti, nesreće na radu ili profesionalnog oboljenja;

Novosti: Javno preduzeće raskinulo ugovor sa radnikom dok je bio u komi

„Cilj nam je da alarmiramo javnost, da upozorimo i obavestimo o tome da je koncept jeftine radne snage i robova na tržištu rada u Srbiji uveliko ukorenjen, toliko, da je promena neophodna i nužna. Sledeći put kada vidite predsednika Republike ili neke od njegovih kvazi doktora kvazi nauka, kako se hvale otvaranjem nove fabrike ili smanjenjem stope nezaposlenosti, upitajte se makar na čas, kakva su prava tih radnika, odgovara li njihova zarada potrošačkoj korpi, kakvi su im uslovi rada i koliko su zaštićeni. Odgovori nam predsedniče na pitanje koje ti mesecima unazad postavljamo – koliko je ljudi u privatnom sektoru zaposleno na osnovu ugovora o radu na neodređeno? “ pitao je PSG.

Ovakve situacije plod su „predatorskog kapitalizma“, bahatosti i nestručnosti nosilaca vlasti, odumiranja svih vrednosti koje bi trebalo da predstavljaju etički minimum jednog društva, saopštio je PSG i pozvao građane da se bore za socijalno odgovornu državu, državu socijalne pravde i tržište koje „po meri čoveka“ ne jednog ili eventualno još par njemu bliskih, već svih nas, građana Republike Srbije.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...