Orban ponovo izabran za lidera Fidesa, poručuje da Mađarska ostaje u EU

85

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je u nedelju je ponovo izabran za predsednika stranke Fides, rekao je da će njegova zemlja ostati u Evropskoj uniji, ali istočne i zapadne članice bloka moraju da pronađu kompromis, prenose agencije.

„Mi smo članica Unije i to ćemo i ostati“, rekao je i dodao da čak iako zapadna i istočna polovina Unija jasno sledi drugačiji put i poštuje različite vrednosti, moguće je pronaći načine suživota čak i u takvim okolnostima.

U gotovo deset godina na vlasti, Orban se često razilazio s Briselom, kao na primer zbog njegovog odbijanja da prihvati migrantske kvote prema planu Brisela, a kritikovan je i zbog nastojanja da kontroliše medije, pravosuđe i akademsku zajednicu. U tom kontekstu poručio je „drugoj strani“ da prekine praksu otvorenih napada na vlade bivših komunističkih zemalja središnje i istočne Evrope.

„Mi njima ne šaljemo plaćene političke aktiviste, pa neka oni vrate svoje iz središnje Evrope“, rekao je.

Orban je dodao da „proračun Unije ne bi smeo da bude korišćen za finansiranje ekipa i medija koji favorizuju liberale i migrante i služe njihovim ciljevima“.

„Ako zaista želimo da Evropu održimo zajedno, trebalo bi da prekinemo takvu praksu“, rekao je Orban i poručio „Ovo je naša zemlja, naš dom i naš život i o tome mogu da odlučuju isključivo Mađari“.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...