Partija Sebastijana Kurca pobednik izbora u Austriji

151

Narodna partija Sebastijana Kurca ubedljivi je pobednik vanrednih parlamentarnih izbora u Austriji, na kojima je, prema prvim preliminarnim rezultatima, osvojila 37,2 odsto glasova.

Doskorašnji koalicioni partner, Slobodarska partija, žestoko uzdrmana korupcionaškim skandalom, osvojila je 16 odsto glasova. Socijaldemokrate su na drugom mestu sa 22 odsto glasova.

OVP je, prema prvim zvaničnim preliminarnim rezultatima na osnovu 46,4 odsto prebrojanih glasova, osvojila 37,2 odsto glasova, što je za 5,7 odsto više nego 2017. godine.

Na drugom mestu je Socijaldemokratska partija (SPO) sa 22 odsto, koja je, međutim, izgubila više od četiri odsto glasova.

Slobodarci (FPO) su izgubili skoro 10 odsto glasova i pali na treće mesto sa 16 odsto glasova, a preti im gubitak i te pozicije, pošto bi Zeleni, koji su osvojili 14,3 odsto glasova, nakon prebrojavanja više od milion glasova poslatih putem pošte, mogli da ih preteknu.

U parlamentu će još biti partija Neos koja je osvojila 7,4 odsto glasova, a ispada lista „Sada“ (Ject) Petera Pilca, jer nije prešla cenzus od četiri posto.

Prema trenutnom stanju, Narodna stranka bi u parlamentu imala devet mesta više, sa 62 na 71 mandat. Socijaldemokrate bi izgubile 11 mesta i pale na 41.

Slobodarska partija Norberta Hofera izgleda po procentu i broju mandata najveći gubitnik – sa 51 na svega 30. Zeleni se trijumfalno vraćaju u parlament sa 27 poslanika. Neosi su popravili svoj status za dva odsto i prema trenutnom stanju bi imali 14 parlamentaraca.

Najveći gubitnici su Slobodarska i Socijaldemokratska stranka.

Slobodarska partija Austrije nastaviće političko delovanje u opoziciji, najavio je generalni sekretar Harald Vilimski.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...