„Hemofarm“ povukao ranitidin sa tržišta Srbije

100

Kompanija „Hemofarm“ saopštila je da je „iz predostrožnosti, a u cilju zaštite javnog zdravlja stanovništva Republike Srbije“, donela je odluku o dobrovoljnom, preventivnom povlačenju svih serija leka ranitidina sa tržišta.

Kompanija Aktavis je istovremeno obavestila Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije da sa tržišta povlači lek Ranisan.

Ranitidin i Ranisan sadrže aktivnu supstancu ranitidin-hidrohlorid, a prema upozorenju Evropske agencije za lekove, u pomenutoj aktivnoj supstanci detektovane su nečistoće pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA).

U dokumentu Evropske agencije za lekove (EMA) izražena je sumnja u mogući štetan uticaj nađene količine nečistoće NDMA na ljudsko zdravlje, a što će naknadnim ispitivanjima biti potvrđeno ili opovrgnuto.

Evropska agencija za lekove, u uskoj saradnji sa nacionalnim agencijama za lekove, izvršiće proveru svih gotovih lekova koji u sebi sadrže aktivnu supstancu ranitidine-hidrohlorid različitih proizvođača.

Kontrola je počela 12. septembra i sprovodi je Komitet za humane lekove (CHMP) čiji će nalaz biti pravno obavezujući za sve zemlje EU, što će i kompanija „Hemofarm“, koja posluje u skladu sa evropskim principima, takođe poštovati.

Lek ranitidin sadrži aktivnu supstancu ranitidin koja pripada grupi antagonista H2 receptora. Namenjen je lečenju određenih stanja i bolesti u kojima je pojačano lučenje želudačne kiseline. Koristi se i u lečenju čira na želucu, čira na dvanaestopalačnom crevu, čira posle operacije i slično.

Na teritoriji Republike Srbije lek ranitidin nalazi se u obliku film tableta, šumećih tableta i rastvora za injekciju, a pacijentima je dostupan bez lekarskog recepta ili uz lekarski recept.

Pacijenti koji su do sada koristili ranitidin, trebalo bi da se obrate svom lekaru.

Za sve pacijente koji koriste Ranitidin, kompanija Hemofarm obezbedila je odgovarajuću zamenu lekom Famotidin HF, koji se izdaje na lekarski recept i pacijenti ga mogu naći u apotekama.

Ranitidin i Ranisan povlače se i sa tržišta BiH i Crne Gore.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...