Hiljade Francuza se oprašta od Širaka, u Parizu i Putin i Klinton (FOTO)

131

Tridesetak stranih lidera, medju kojima i ruski predsednik Vladimir Putin, došli su u Pariz da odaju poštu bivšem francuskom predsedniku Žaku Širaku na zvaničnoj pogrebnoj ceremoniji. Komemoraciji prisustvuje i premijerka Srbije Ana Brnabić, potvrđeno je iz kabineta predsednice Vlade.

U Francuskoj se obeležava nacionalni dan žalosti za Širaka koji je preminuo u četvrtak u 87. godini, minuti ćutanja održani su u javnim upravama i školama.

Širak je dobio pune vojne počasti u prisustvu bivših i aktuelnih svjetskih lidera, koji su došli na njegov ispraćaj u Parizu. Francuski predsednik Emanuel Makron sam je vodio ceremoniju po sunčanom danu nedaleko od Napoleonovog groba u dvorištu Palate invalida.

Vojni orkestar odsvirao je nacionalnu himnu, a Makron je potom izvršio smotru. Širakov kovčeg, pokriven državnom zastavom, prenet je u centar dvorišta. Makron, koji nije držao govor, kasnije je prisustvovao službi u crkvi Sen Sulpis u centru Pariza zajedno sa desetinama francuskih političara i stranih zvaničnika.

Ispred crkve, građani su stajali pored puta koji vodi do groblja na kojem će Širak biti sahranjen. Kada je naišla kolona sa kovčegom, čuo se aplauz.

Pored Vladimira Putina ceremoniji su prisustvovali italijanski i kongoanski šefovi država Serđo Matarela i Denis Sasu Ngueso, premijeri Libana Saad Hariri i Mađarske Viktor Orban. U Pariz su stigli i nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker kao i belgijski premijer Šarl Mišel.

Od nekadašnjeg francuskog predsednika oprostili su se i bivši američki predsednik Bil Klinton (1993-2001), jordanski kralj Abdalah i emir Katara Tamim Ben Hamad al Tani.

Obolelog marokanskog kralja Mohameda VI će predstavljao je sin, princ Mule El Hasan.

Političke vođe koje su bile na funkciji za vreme predsedničkih mandata Žaka Širaka su takođe došle, kao što je bivši nemački kancelar Gerhard Šreder, bivši španski premijer Hose Luis Rodriges Sapatero i bivši senegalski predsednik Abdu Dijuf.

Na ceremoniji u crkvi biće prisutni sa francuske strane bivši predsednici Fransoa Oland, Nikola Sarkozi i Valeri Žiskar Desten, kao i politički zvaničnici.

Šefica ekstremne desnice Marin Le Pen, čijeg oca je Širak proglasio neprijateljem, neije došla zbog rezervi koje je izrekla porodica Širak. Žak Širak je uvek tvrdo odbacivao ekstremnu desnicu.

Posle privatne ceremonije za porodicu, zatim vojnih počasti u prisustvu Emanuela Makrona, kovčeg sa telom bivšeg šefa države će napustiti Palatu Invalida uz veliku pratnju. Po želji njegove supruge, Širak će biti sahranjen na pariskom groblju Monparnas gde je sahranjena njihova starija ćerka Lorans, koja je umrla 2016. godine.

Više hiljada Francuza je još u nedelju došlo da se oprosti od Širaka, čiji kovčeg je bio izložen u zgradi Invalida gde se nalaz Napoleonovo grob. Smrt Širaka, koga su od milja zvali „Šiši“, potresla je Francusku na čijem čelu je bio 12 godina, od 1995-2007.

Širak čija je popularanost porasla kada se povukao s vlasti, smatra se najboljim predsednikom Pete Republike (od 1958.), ravnopravnim sa Šarlom de Golom.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...