Počeo najveći sudski proces: Folksvagen tužilo 470.000 ljudi

68

BRAUNŠVAJG – Pred Višim pokrajinskim sudom u Braunšvajgu započeo je dosad najveći sudski proces u kojem kupci Folksvagenovih vozila traže odštetu.

Kupci od ovog automobilskog koncerna traže novac zbog štete pretrpljene skandaloznim manipuliranjem podacima o količini štetnih izduvnih gasova kod automobila s dizel motorima.

„Sud mora prvo proceniti u kojoj meri je kupcima Folksvagenovih vozila bila nanesena šteta“, rekao je na početku suđenja Mihael Nef, sudija u ovom procesu.

Folksvagen tvrdi da kupci vozila u kojima je bio ugrađen zabranjeni softver, nisu pretrpeli nikakvu štetu, te da dalje koriste svoje automobile.

Kao tužilac u ovom procesu se pojavljuje Savezni ured za zaštitu potrošača i Nemački automobilski klub ADAC, koji zastupa oko 470.000 Folksvagenovih kupaca.

Tužilac Folksvagenu predbacuje da je „namerno i protiv pravila“ oštetio svoje kupce.

Jedno od pitanje koje sudsko veće treba da razreši – u kojoj meri su svi kupci oštećeni.

Kako je objašnjeno na početku procesa, sud isto tako treba utvrdi da li je šteta nastala smanjenjem vrednosti automobila zbog skandala oko manipulacije ili tek nakon javne rasprave u Nemačkoj oko zagađenja vazduha.

Promatrači procenjuju da bi slučaj, zbog složenosti i činjenice da se radi o prvom slučaju grupnog podnošenja tužbe, mogao biti prebačen na Visoki nemački sud. U tom slučaju proces bi mogao trajati godinama.

Koncern Folksvagen je u SAD-u, gde je 2015. i otkriven skandal oko manipulacije vrednosti štetnih igasova, dosad već isplatio nekoliko milijardi dolara kazne.

Izvor B92
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...