Moskva: Opasno telefonom razgovarati s Trampom

143

Kremlj je danas saopštio da transkripti telefonskih razgovora američkog i ruskog predsednika, Donalda Trampa i Vladimira Putina, mogu da budu objavljeni jedino uz pristanak Moskve.

Bela kuća je oštro ograničila objavljivanje prepisa Trampovih razgovora s liderima drugih država, uključujući Putina.

Upitan o zahtevu Kongresa SAD da se objave transkripti razgovora Putina i Trampa, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da je „objavljivanje moguće jedino uz obostranu saglasnost“.

Peskov je naveo da „diplomatska praksa ne predviđa takvo objavljivanje“, ali je dodao da će Moskva razmotriti to pitanje „ako dobije neke signale od SAD“.

Sažetak transkripta Trampovog julskog telefonskog razgovora s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, koji je objavila Bela kuća, sada je u fokusu istrage u okviru postupka Trampovog opoziva koji su pokrenule demokrate u Predstavničkom domu Kongresa SAD.

Iz tog transkripta se vidi da je Tramp tražio od Zelenskog da pokrene istragu protiv bivšeg potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, njegovog potencijalnog rivala na predsedničkim izborima 2020. godine.

Ono što je objavljeno pokazuje da su dvojica predsednika kritički komentarisala nemačku kancelarku Angelu Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona, što je već nanelo štetu nastojanjima Ukrajine da uspostavi bliže veze sa Evropskom unijom i izazvalo oštre komentare ruskih zvaničnika i poslanika.

Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova poslova Rusije, Marija Zaharova, rekla je u nedelju na državnoj televiziji da bi objavljivanje sadržine razgovora Tramp-Zelenski trebalo da upozori šefove drugih država da se čuvaju u razgovorima s američkim predsednikom.

„Svi posle ovog skandala shavataju da je opasno telefonom razgovarati s Vašingtonom“, rekla je ona.

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...